Terminal Omišalj - pokazana vježba u slučaju izlijevanja nafte iz tankera

Slika /arhiva/Terminal_Omisalj.jpg

U sklopu godišnjeg sastanaka Mediteranske grupe naftne industrije - MOIG, Jadranski naftovod izveo je danas na Terminalu Omišalj vježbu u slučaju izlijevanje nafte iz tankera tijekom koje je postavljena najduža barijera na svijetu, duga 900 metara koja zatvara omišaljski zaljev, priopćeno je iz JANAF-a.

Vatrogasna postrojba i tehnološko osoblje JANAF-a, u suradnji s riječkom Lučkom upravom i riječkom Dezinsekcijom, prikazali su operativne i tehničke mjere zaštite ljudi, okoliša i imovine u slučaju iznenadnog izlijevanja nafte, požara ili drugog incidenta prilikom operacije prekrcaja nafte.

Cilj je vježbe bila provjera spremnosti i osposobljenosti sudionika za provedbu mjera i postupaka u slučaju akcidenta, a sukladno planovima intervencija u zaštiti okoliša i zaštiti od požara. Pretpostavka nesreće sadržavala je mogućnost da je prilikom iskrcaja nafte iz tankera došlo do propuštanja u luci uz izlijevanje po moru i naknadno zapaljenje. Prikazane su tehničke mjere zaštite i gašenja požara bacačima pjene, te naknadne mjere sanacije mora i okoliša korištenjem apsorbirajućih sredstava i postavljanjem plutajuće zaštitne brane i pumpi koje uklanjaju naftni sloj s površine.

Također je uključena "zračna barijera", koja zatvara omišaljski zaljev. Barijera je duga 900 metara, te je kao takva najduža na svijetu, navodi se u priopćenju.

JANAF d.d. prvi je put od 12. do 15. studenoga 2007. godine domaćin godišnjeg sastanka Mediteranske grupe naftne industrije (MOIG - Mediterranean Oil Industry Group). Naftne industrije, koje se nalaze na području Mediterana, djeluju od 1995. godine pod okriljem MOIG-a, a JANAF d.d. stalni je član od 2003. godine.

Glavni ciljevi MOIG-a su poticanje regionalne suradnje između industrija i predstavnika vlada mediteranske regije, razmjena informacija, stručnjaka i opreme u slučaju iznenadnog događaja, te obuka članova sukladno uvjetima Svjetske pomorske organizacije, priopćio je danas JANAF. (Hina)Pisane vijesti