Svečano obilježena 75. godišnjica poslovanja Jadrolinije

  • Slika /slike/foto 12_22/foto dtBILAVER-75JDR 5-12_22/HN20221205821222.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Središnja proslava 75. obljetnice poslovanja Jadrolinije, najveće hrvatske brodarske tvrtke održana je u ponedjeljak u Zadru, na Jadrolinijinome brodu 'Marko Polo', koji je ovom prigodom bio usidren na zadarskoj rivi, u neposrednoj blizini 'Pozdrava suncu', svjetski poznate atrakcije.

Državni tajnik za more i fondove EU, Josip Bilaver u ime Predsjednika Vlade Republike Hrvatske pozdravio je sve nazočne, kojima se obratio govorom nadahnutim još jednom pobjedom Hrvatske reprezentacije na Svjetskome nogometnom prvenstvu te ususret blagdana Sv. Nikole, zaštitnika hrvatskih pomoraca i brodaraca.

„Drago mi je da sam ovdje sa vama i mislim da bolji poklon za sedamdeset peti rođendan Jadroliniji nismo mogli doživjeti nego što su nam ga dali naši 'Vatreni' i jedno veliko hvala svim našim pomorcima, koji su utkali dio njihovih života u uspjehe Jadrolinije. Teško se brojkama može objasniti što Jadrolinija znači za Republiku Hrvatsku, što znači za naše otočane i turiste koji dolaze ovdje jer Jadrolinija znači život, sigurnost i znači konekciju. Kada nitko ne vozi, Jadrolinija vozi, kada treba spasili unesrećene Jadrolinija je tu, koja pomaže i uskače po buri, jugu i bilo kojoj drugoj vremenskoj nepogodi. Također, oni otočani koji se voze svakodnevno znaju da se na Jadroliniji uči, odmara, da se rađa i da se, zapravo, život živi na Jadroliniji.“, rekao je državni tajnik Bilaver te je istaknuo važnost sagledavanja poslovne budućnosti Jadrolinije, u odnosu na suvremene trendove na hrvatskom, ali i europskom brodarskom tržištu.

“Vlada Republike Hrvatske sigurno će stati iza svih dobrih i kvalitetnih poslovnih planova Uprave Jadrolinije. Pred nama je jedna velika i sveobuhvatna obnova flote, tu posebno naglašavam da zajednički moramo krenuti u obnovu flote na osnovi obnovljivih izvora energije, moramo biti održiva tvrtka, koja će se nositi sa konkurencijom u budućnosti, ne samo domaćom nego i s onom koja nam dolazi iz drugih zemalja Europske unije. Uvjeren sam, ukoliko budemo kvalitetni, poslovno snažni i jaki da će Jadrolinija i nadalje ostati snažan oslonac gospodarskom razvoju, društvenom boljitku, sigurnosti naših otočana, naše Republike Hrvatske i da će zadržati taj najjači položaj, koji ima na tržištu.“, zaključio je državni tajnik Bilaver u slavljeničkom i pobjedničkom tonu, poželjevši Upravi i svim djelatnicima nacionalne brodarske tvrtke uspješno poslovanje, ususret svim budućim poslovnim izazovima.

Jadrolinija d.o.o, društvo je od strateškog i posebnog interesa za Republiku Hrvatsku te ujedno stup putničkog linijskog prijevoza, koja u floti posjeduje 53 broda, čime se nalazi među najvećim mediteranskim brodarima u javnom linijskom prijevozu. Sa raspoloživom flotom od 39 trajekata, 11 katamarana i 3 klasična broda, Jadrolinija održava 37 državnih i 4 međunarodne linije i na taj način povezuje hrvatske otoke s kopnom i doprinosi ukupnim rezultatima hrvatske turističke ponude.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture podržava jačanje pozicije Jadrolinije i njenog daljnjeg poslovanja te je upravo s tim ciljem u Nacionalnom programu oporavka i otpornosti predviđena nabava ukupno 6 novih brodova, ukupne procijenjene vrijednosti oko 300 milijuna kuna. Upravo u svrhu dostizanja planiranih ciljeva održivog poslovanja te u skladu sa suvremenim trendovima očuvanja okoliša umanjenjem upotrebe klasičnih fosilnih pogonskih goriva, planirano je da novi brodovi budu opremljeni električno-solarnim pogonom. Nabavkom brodova sa hibridnim pogonom doprinijet će se podizanju kvalitete usluge javnog pomorskog prijevoza, poboljšanju dostupnosti naseljenih otoka, jer o prometnoj povezanosti ovisi i kvaliteta života otočana, koja može biti i presudan čimbenik za zadržavanje života na otocima.

Na svečanosti obilježavanja 75. godina Jadrolinije, uz državnog tajnika Josipa Bilavera i domaćina svečanosti, predsjednika Uprave Jadrolinije Davida Soptu, sudjelovali su zadarski župan Božidar Longin, gradonačelnik Grada Zadra Branko Dukić, ravnatelj Lučke uprave Zadar Željko Knežević i brojni drugi uzvanici i gosti.
 
(FOTO: HINA/Zadarska županija)


Stranica