Splitska trajektna luka širi gat Sv. Petra

Slika /arhiva/luka-ST-trajkt.jpg

Produljenje i dogradnja gata Svetog Petra, središnjega privezišta u splitskoj trajektnoj luci, trebalo bi početi potkraj prosinca, a radovi vrijedni 20 milijuna kuna potrajat će do travnja iduće godine, potvrđeno je u Lučkoj upravi.
 
Idućih bi dana trebao biti raspisan i natječaj za izvođača radova, lokacijska je dozvola već ishođena, a u tijeku je i postupak za građevinsku dozvolu, doznaje se od ravnatelja Lučke uprave Branka Grgića.

Potrebna sredstva, 20 milijuna kuna osigurana su iz proračuna države i Lučke uprave. Projekt, kojega je izradila "Montmontaža - hidroinženjering", dobio je i potporu Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture.

Širenjem i dogradnjom gata Svetoga Petra splitska gradska luka, najprometnija putnička luka na Sredozemlju, iduću bi sezonu trebala dočekati s novom 146 metara dužom operativnom obalom uz koju će moći pristajati i do tri dvotrupca ili 180 metara dugi kruzeri, kakvih je svake godine sve više. Uz to, na južnoj strani gata, uz obalu, dogradit će se rampa za pristajanje trajekata čime će se umnogome rasteretiti ostali dio pristaništa.

Prema procjenama stručnjaka, promet u splitskoj trajektnoj luci s prošlogodišnjih 3,5 milijuna putnika i 650 tisuća vozila do 2010. trebao bi narasti na čak 7 milijuna putnika, uz proporcionalno povećanje broja vozila, pa je pojačanje cjelokupne infrastrukture neophodan zahvat. (Hina)Pisane vijesti