SPASILAČKE AKTIVNOSTI NA MORU TIJEKOM VIKENDA / NEKOLIKO OZLIJEĐENIH OSOBA I OŠTEĆENIH PLOVILA

Službenici Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) izvijestili su resorno Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture o nizu pomorskih nesreća i nezgoda, koje su se dogodile tijekom vikenda, od kojih izvještavamo o najznačajnijima, koje su iziskivale koordinirane aktivnosti u cilju spašavanja osoba i plovila na moru.

Prva spasilačka akcija poduzeta je u petak, 23. kolovoza, u 15.00h kada su službenici Lučke ispostave Milna zaprimili dojavu o sudaru dvije brodice u Splitskim vratima, gdje je jedna brodica i potonula od posljedica sudara. Odmah po doajavi službenici LI Milna o nesreći su izvijestili Lučku kapetaniju Split i MRCC Rijeka te isplovili prema poziciji nesreće. U međuvremenu, dvoje brodolomaca sa potopljene brodice iz mora su izvukli članovi posade charterirane motorne jahte 'Brondi II', koji su neozlijeđene spašenike potom iskrcali u marini Vlaška, gdje je nešto ranije pristala i jedrilica 'Emili', koja je sudjelovala u sudaru sa potopljenom prodicom.

Očevidom na poziciji nesreće službenici LI Milna utvrdili su potonuće drvene brodice dužine 6,12 metara, koja je na poziciji plutala izokrenuta sa kabinom i nad kabinom ispod, a krmom i dijelom kobilice iznad morske površine. Brodica je Hrvatske zastave i u vlasništvu Č.K., državljanina Republike Hrvatske. Nakon očevida na poziciji nesreće, gdje nije uočeno onečišćenje mora, službenici LI Milna nastavili su očevidne radnje u marini Vlaška, gdje su uzeli izjave od sudionika nesreće, spašenih brodolomaca i očevidaca (dojavitelja). Drugo plovilo koje je sudjelovalo u ovoj pomorskoj nesreći, jedrilica 'Emili', u vlasništvu je domaće charter tvrtke, a u trenutku nesrće na istoj je boravilo deset osoba, svi državljani Republike Poljske, od kojih nitko nije ozlijeđen. Od zapovjednika jedrilice 'Emili', A.A. (rođen 1983. godine), državljanin Republike Poljske, služenici LI Milna uzeli su izjavu u okviru očevida o uzrocima ove pomorske nesreće, koji je još uvijek u tijeku.

Gotovo istovremeno, u petak 23. kolovoza u 15.00h u Šibenskom akvatoriju, dogodila se pomorska nesreća u kojoj je lakše ozlijeđena jedna osoba. Nesreća u vidu eksplozivnog zapaljenja isparenja pogonskoga goriva dogodila se nakon dovršetka postupka nadopune brodskoga spremnika, u trenutku kada je voditelj brodice, I.S., državljanin Republike Hrvatske pokretao pogonski stroj, dok je još boravio na vezu mjesne benzinske crpke. Tom prilikom voditelj brodice zadobio je manju opekotinu na nozi, ali je odmah aktivirao protu - požarni uređaj i sprječio nastanak požara na brodici. Ubrzo nakon incidenta na poziciju nesreće pristigli su pripadnici Javne vatrogasne postrojbe JVP Šibenik, koji su osigurali plovilo od eventualnog izbijanja požara.

Službenici Lučke kapetanije Šibenik na poziciji nisu uočili onečišćenje mora te obavljaju očevidne radnje o uzrocima ove pomorske nesreće, u suradnji sa službenicima Policijske uprave Šibensko – kninske.

U petak, 23. kolovoza u Splitskom akvatoriju zabilježena je još jedna pomorska nesreća. Službenici Lučke kapetanije Split dojavu o pomorskoj nesreći zaprimili su u 22.50h, posredstvom Županijskog dojavnog centra ŽC112 Split od ozljeđene osobe, J.M., koji je obavijestio LK Split da se sa još dvije osobe, također ozlijeđene (svi državljani Republike Hrvatske), nasukao brodicom u uvali Mekičevica, kod otoka Hvara, slijedom čega su prema poziciji nesreće angažirani službenici nadležne Lučke ispostave Hvar. Prema dostupnim informacijama u okviru očevida, na mjestu nesreće zatečena je brodica dužine 6,28 metara, Hrvatske zastave, pogonskog stroja od 110kS sa tri ozljeđene osobe, koje su spasilačkom brodicom prevezli u Hvar, kamo su pristali u 23.54h, kada su ozljeđene osobe u daljnje postupanje preuzeli djelatnici Hitne medicinske pomoći HMP Hvar. Očevid o uzrocima ove pomorske nesreće u tijeku je i provode ga službenici Lučke ispostave Hvar.

Prošlu noć, 24. kolovoza pomorska nesreća dogodila se i u Zadarskom akvatoriju. U 02.46h posredstvom Županijskog dojavnog centra ŽC112 Zadar službenici Lučke kapetanije Zadar zaprimili su poziv pogibelji od L. Č., čija brodica se prevrnula oko 200 metara od obale, nedaleko mjesta Sveti Petar na moru. Dojavitelj je prijavio da je osim njega na brodici u trenutku nesreće boravilo još šest osoba, o čemu su iz LK Zadar odmah izvijestili MRCC Rijeka te isplovili u spasilačku akciju prema mjestu dojave, kamo je angažirana i brodica Pomorske policije Zadar. Dolaskom na poziciju prevrnuća službenici LK Zadar ustanovili su da je 5 osoba samostalno isplivalo na obližnju obalu, dok su druge dvije osobe pronađene na prevrnutoj brodici, odakle su evakuirane i prevezene na obalu. Svi spašeni brodolomci u nesreći nisu zadobili nikakve ozljede te im nije bila potrebna liječnička pomoć. Službenici LK Zadar u okviru očevida o ovoj pomorskoj nesreći ustanovili su da je voditelj brodice, ujedno i dojavitelj, bio pozitivan na alko-test te nije imao potrebno ovlaštenje za upravljanje brodicom, za koju je utvrđeno kako je plovila prekrcana. Daljnja postupanja u okviru očevida o ovoj pomorskoj nesreći provode službenici Lučke kapetanije Zadar.

Ovom prigodom Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture opetanovano upozorava da se svi nautičari pridržavaju propisanih sigurnosnih standarda, poštuju pravila sigurnosi plovidbe i da redovito prate vremenske prognoze.

Pisane vijesti