Slovenska jedrilica nije pronađena nakon havarije u Vrgadskom kanalu, skipper se neozlijeđen iskrcao na obalu

Slika /arhiva/luckaKapetanija_IK.jpg
Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) zaprimila je jutros, 12. veljače obavijest od djelatnika Lučke kapetanije Šibenik o nestanku plovila u kornatskom akvatoriju slijedom prijave vlasnika, te je u suradnji sa Pomorskom policijom pokrenuta akcija traganja za nestalim plovilom.

Prema podatcima koje su u Središnjicu dojavili djelatnici šibenske Kapetanije potragu za nestalim plovilom pokrenuli su jutros u 9.20 sati nakon što je u zgradu Lučke kapetanije Šibenik pristupio B.K. (rođen 1968. godine), slovenski državljanin koji je prijavio pomorsku nezgodu sa vlastitim plovilom tipa jedrilica, naziva „Vesna“ dužine 11,72 metara, luke upisa Zadar, pogonjena jedrima i pogonskim strojem snage 28 kW, dok je kasno sinoć, 11. veljače u 23.30 sati kao jedini član posade plovio pomoću motornog pogona Vrgadskim kanalom u smjeru otoka Kaprije, kada je u blizini svjetionika Prišnjak ostao bez pogona zbog prodora mora u trup jedrilice. Budući da nije uspio zaustaviti prodor mora Slovenac je napustio jedrilicu brodskim tenderom te se iskrcao u Murteru.

Koordinirana pomorska potraga za slovenskom jedrilicom započeta je na prijavljenoj poziciji nezgode, zatim je pretražena sjevernoistočna strana otoka Kornat, Smokvica i Kurba vela, no bez rezultata i bez ikakvih tragova koji bi upućivali na nestalo plovilo stoga je zaključeno da je jedrilica vjerojatno potonula, nakon čega su plovila Kapetanije i Pomorske policije opozvana iz daljnje potrage.

Očevidne radnje o uzrocima ove pomorske nesreće nastavljaju se ispitivanjem vlasnika te ujedno i voditelja jedrilice, dok je sudionicima u pomorskom prometu na području nestanka jedrilice upućena obavijest o povećanom oprezu. U vremenu nezgode i kasnije tijekom noći sa srijede na četvrtak nisu zabilježene veće vremenske nepogode na moru kornatskog akvatorija.


Pisane vijesti