Skup o razvoju HŽ-a u istočnoj Slavoniji

Slika /arhiva/060408-vu-FaH.jpg

 

Hrvatske željeznice ovu će godinu završiti s dobiti u iznosu od 160 milijuna kuna, nakon što je 2005. po prvi put nakon niza loših poslovnih godina ostvarena dobit od 50 milijuna kuna, rekao je zamjenik predsjednika HŽ-a Marijan Klarić na skupu koji je o temi "Željeznica - pokretač razvoja u istočno hrvatskim županijama" održan danas u Vukovaru.

Također je istaknuo kako su u 2006. ukupni prihodi HŽ-a povećani  za 10 posto, za koliko je povećan i prijevoz roba, dok je prijevoz putnika porastao za 8 posto. Dodao je kako su sva sredstva koja je Vlada predvidjela za željeznicu u ovoj godini i dostavljena HŽ-u. 

Kao najvažnije razvojne projekte HŽ-a u istočnoj Slavoniji naveo je nastavak radova na započetoj modernizaciji međunarodnog X. željezničkog koridora, u koji će HŽ do 2011. godine  uložiti 2,7 milijardi kuna, od čega će barem oko 800 milijuna kuna biti vezano uz dionicu Vinkovci - Tovarnik, te V c koridora od Belog Manastira i Osijeka do Šamca koji se nastavlja kroz BiH do Ploča.

U elektrifikaciju Vc koridora u narednih pet godina uložit će se 602 milijuna kuna, čime će se, zbog razlike u troškovima dizelske i elektro vuče, godišnje ostvariti ušteda od oko 30 milijuna kuna.

Klarić se posebice pohvalno izrazio o suradnji HŽ-a i Luke Vukovar u kojoj su u kratkom roku, nakon obnove rada Luke, osposobljena tri kolosijeka. To je HŽ-u omogućilo da u ovoj godini iz Luke preveze oko 700.000 tona raznog tereta, što predstavlja više od 70 posto ukupnog tereta koji je u ovoj godini prekrcan u toj luci.

Također je podsjetio kako su u 2006. godini započeli pripremni radovi na obnovi u ratu uništene pruge Vinkovci - Osijek, a obnova bi trebala započeti u idućoj godini.

U sljedeće dvije godine područja Vinkovaca i Vukovara povezat će se sustavom gradskih i prigradskih vlakova, a jedan od prvih poteza u tom smjeru bit će obnova u ratu teško oštećene zgrade kolodvora Vukovar.

Tomislav Prpić, predsjednik Društva inženjera i tehničara HŽ-a, koje je organiziralo skup, ocijenio je kako željeznički prijevoz treba biti temeljni pokretač revitalizacijskih aktivnosti u Vukovarsko-srijemskoj županiji, a razvitak željezničke infrastrukture motiv za domaća i strana ulaganja, na što je ukazao i vukovarsko-srijemsku župan Božo Galić.

Vlatko Šeda iz Luke Vukovar rekao je kako je vukovarska Luka iznimno zainteresirana za planove razvitka željezničke infrastrukture na području Vukovara i Vinkovaca. Prema njegovim riječima, do sredine prosinca ove godine u Luci Vukovar ostvaren je pretovar 905.000 tona raznog tereta, od čega je oko 700.000 prevezeno željeznicom.

Planovi su Luke do 2015. godine ostvariti pretovar od oko 2,5 milijuna tona tereta, u čijem bi prijevozu glavni oslonac i dalje bila željeznica. (Hina) Vijesti iz medija