Sabor o oduzimanju statusa javnog dobra dijelu HŽ-ove infrastrukture

Slika /arhiva/hrv-sabor.jpg

Hrvatski sabor danas je 24. sjednicu nastavio raspravom o predloženoj Odluci o oduzimanju statusa javnog dobra dijelu željezničke infrastrukture, koju je većina klubova podržala, ali i upozorila kako je nepoznata namjena nekretnina HŽ-a kojima se želi oduzeti taj status, te tko će nadzirati njihovu privatizaciju.

Državni tajnik u Ministarstvu prometa Dražen Breglec uvodno je kazao kako su se odvajanjem željezničkog prijevoza od infrastrukture stvorili uvjeti za oduzimanje statusa javnog dobra za 15 nekretnina za koje ne postoji javni niti interes korisnika usluga javnog prijevoza.

Te bi se nekretnine, koje se uglavnom koriste kao imovina HŽ-ovih tvrtki kćeri (ovisnih društava), prenijele Fondu za privatizaciju koji bi ih pripremio za dokapitalizaciju te potom i privatizaciju.

Pero Kovačević (HSP) upozorio je kako nema kontrolnog mehanizma koji bi jamčio da će se privatizacija tih objekata provesti zakonito, odnosno bez utjecaja trgovačkih i građevinskih lobija "koji sve više počinju preuzimati utjecaj, pa uvjetuju što će raditi Vlada, ali i Hrvatski sabor".

"Treba osnovati saborsko etičko povjerenstvo koje će nadzirati da se ne ponovi privatizacija na hrvatski način. Treba nam jamstvo da se iza ovoga ne krije netko tko će jamiti, krčmiti na hrvatski način", rekao je Kovačević.

Da bi javnost trebala znati koja će biti namjena tih objekata smatra i Željko Pecek (HSS), kojega zanima i hoće li HŽ sačuvati radna mjesta ljudi koji rade u tim objektima, hoće li se u tim nekretninama nastaviti poslovanje.

Damir Kajin (IDS) istaknuo je problem obitelji čiji su preci 50 godina živjeli i radili u stanovima u vlasništvu željeznice, a koje danas ne mogu dobiti u vlasništvo te stanove. Zatražio je i informacije koliko HŽ očekuje uprihoditi od privatizacije tih nekretnina.

Ivan Vučić (HDZ) pozdravio je donošenje predložene Odluke, ustvrdivši da će najavljena dokapitalizacija ovisnih društava u sklopu HŽ-ove infrastrukture značiti i njihovu pripremu za tržišnu utakmicu. (Hina)Vijesti iz medija