Ravnateljica Kunštek sudjelovala na sastanku projekta PLATINA3

  • Slika /slike/foto 6_22/foto DKUNSTEK-PLATINA3 9-6_22/nsl DKUNSTEK-PLATINA3 9-6_22.jpg
  • Slika
Ravnateljica Uprave unutarnje plovidbe Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Duška Kunštek sudjelovala je, od 7. do 8. lipnja 2022. godine, na virtualnom sastanku u sklopu projekta PLATINA3.
 
Na sastanku se razgovaralo o budućim politikama i aktivnostima koje potiču razvoj unutarnje plovidbe i privlačenje prijevoza tereta na unutarnje plovne puteve. Također, razgovaralo se i o smanjenju ispušnih plinova i dekarbonizaciji unutarnje plovidbe u odnosu na prometni sektor, složenosti infrastrukture unutarnjih plovnih putova te preprekama koje treba premostiti u njenom razvoju. Ulaganja i implementacija projekata iz područja unutarnje plovidbe također su bile teme održanog sastanka koji je završio zaključkom da projekt nastavlja u dobrom smjeru te bi se isti u budućnosti mogao primijeniti u daljnjem razvoju akcijskog programa Europske komisije (NAIADES) do 2030. godine.
 
Sudjelovanjem na sastanku ravnateljica Kunštek nastavila je daljnju suradnju, razmjenu znanja i iskustava s ostalim sudionicima te je iskazala interes Republike Hrvatske u daljnjem razvoju unutarnje plovidbe, kao i za snažnije uključivanje u europske robne tokove.
 
Projekt PLATINA3 financiran je od strane Europske unije kako bi se koordinirale aktivnosti podrške za promicanje prometa unutarnjim plovnim putovima (IWT) u Europi te se bavi prioritetnim temama za uspjeh unutarnjih plovnih puteva i plovidbe u četiri područja: 1. integracija i digitalizacija unutarnje plovidbe, čime će se osigurati privlačenje tereta na unutarnju plovidbu, 2. automatizirana plovila unutarnje plovidbe bez emisija štetnih plinova i klimatski neutralna, 3. kvalificirana radna snaga koja je spremna sudjelovati u stvaranju nultih emisija i automatizaciji unutarnje plovidbe i 4. pametni i klimatski otporni plovni putevi i lučka infrastruktura koja osigurava pristup ekološki prihvatljivoj i klimatski neutralnoj energiji. Konzorcij projektnih partnera u projektu ima za cilj poboljšati učinak i proširiti angažman sudionika u potpori prometnih istraživanja i inovacija.

Pisane vijesti