Pušten u promet podvožnjak u osječkoj Ulici Sv. Leopolda Bogdana Mandića

  • Slika /slike/foto 8_23/foto PPVRH-MIN-OSIJEK 25-8_23/nsl PPVRH-MIN-OSIJEK 25-8_23.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković nazočio je u petak, 25. kolovoza otvorenju podvožnjaka u Ulici Sv. Leopolda Bogdana Mandića u Osijeku.
 
„Osijek je zaista jedinstven po mnogočemu, ali je jedinstven kad govorimo o projektima, poglavito u prometnoj infrastrukturi“, izjavio je potpredsjednik Vlade i ministar Butković dodavši kako rijetko koji, odnosno nijedan grad danas u Hrvatskoj ne uključuje sve vidove prometa te ne analizira tolike projekte u svim vidovima prometa koristeći europska i vlastita sredstva. „U tom smislu je i ova današnja investicija koju smo nekoliko puta obišli svi zajedno, koja je gotova prije roka“, nastavio je Butković te zahvalio svima koji su vodili projekt i realizirali ga, čime se riješilo to usko grlo odnosno crna točka na postojećem ulazu u grad.
 
Projekt izgradnje podvožnjaka izveden je za nešto više od 7 milijuna eura i realiziran uz pomoć europskih sredstava, a značajno će doprinijeti unaprjeđenju sigurnosti svih sudionika u prometu te rasteretiti osječku gradsku prometnu mrežu.
 
„Želim zahvaliti Ministarstvu regionalnog razvoja, koje nam je omogućilo da sve ove prometne projekte kanaliziramo prema cijeloj Hrvatskoj“, istaknuo je potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture spomenuvši čitav niz drugih projekata u Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji, kao što je realizacija zadnjih 5 kilometara Vc koridora, nabava 25 novih autobusa, obnova tramvajske infrastrukture i nabava 10 novih tramvaja iz Nacionalnog programa oporavka i otpornosti, projekt terminala za rasute teret u luci, obnovljena zgrada željezničkog kolodvora te buduće potpisivanje ugovora za rekonstrukciju terminala odnosno zgrade u zračnoj luci. „Vlada Republike Hrvatske i svi mi ostajemo i dalje otvoreni za suradnju, pomoć da i u novoj perspektivi i u novoj budućnosti još snažnije ulažemo ovdje u Osječko-baranjsku županiju i Grad Osijek“, zaključio je svoje obraćanje potpredsjednik Vlade i ministar Butković.
 
U izjavi za medije nakon svečanosti otvorenja podvožnjaka potpredsjednik Vlade i ministar Butković osvrnuo se i na ulaganja u željeznicu te je naglasio kako će u sljedećih desetak godina najviše sredstava biti uloženo upravo u željezničku infrastrukturu. „Mi ćemo sada sve snage koncentrirati na obnovu željezničke infrastrukture, na velike projekte“, nastavio je Butković  dodavši kako nam europski fondovi jako puno pomažu da sada uz pomoć njih obnavljamo i željezničku infrastrukturu.
 
Osječki gradonačelnik Ivan Radić istaknuo je kako su Osječani podvožnjak čekali više od 50 godina te da je njegovim današnjim otvorenjem riješen jedan od najvećih prometnih problema Osijeka. „Nema stajanja. Plan je do kraja ove godine dovršiti intrazonsku cestu koja povezuje podvožnjak i autobusni kolodvor, čime ćemo dodatno rasteretiti ne samo podvožnjak već i kružni tok,“ nastavio je gradonačelnik Radić nagalsivši kako je u tijeku je još jedan veliki infrastrukturni projekt - modernizacija tramvajske mreže vrijedna 35 milijuna eura - nakon koje slijedi nabava novih niskopodnih tramvaja.
 
„Ovo je jedan od najvećih projekata na području Osijeka i Osječko-baranjske županije, uz dakako završetak Vc koridora, potom obnovu zgrade željezničkog kolodvora u Osijeku, ali i rekonstrukcije zgrade putničkog terminala Zračne luke Osijek“, izjavio je župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, dok je ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Šime Erlić naglasio kako je ovo  projekt koji se dugo očekivao te da se radi o jednom od velikih kapitalnih projekata na području Osijeka i Osječko-baranjske županije koji je realiziran uz pomoć EU fondova.
 
Ravnatelj SAFU-a Dragan Jelić istaknuo je ovo kao primjer kako treba koristiti europska sredstva, a Grad Osijek i Osječko-baranjska županija pokazuju to i u provedbi drugih projekata. „Naime, samo u SAFU-u imamo ugovore vrijedne više od 200 milijuna eura s područja grada Osijeka te 320 milijuna eura s područja Osječko-baranjske županije, čime su Osijek i Osječo-baranjska županija prvi u Hrvatskoj po povlačenju europskih sredstava“, ustvrdio je Jelić istaknuvši kako se raduje i budućoj suradnji tijekom novog financijskog razdoblja u sljedećih desetak godina.

Uz potpredsjednika Vlade i ministra Butkovića, župana Anušića, gradonačelnika Radića i ravnatelja SAFU-a Jelića, svečanosti otvorenja osječkog podvožnjaka nazočili su i predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić te brojni drugi uzvanici i građani Osijeka.

Najave