Provedena akcija pojačanog nadzora prijevoza učenika

Slika arhiva/L autobusi_12.jpg
Inspektori cestovnog prometa Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture proveli su akciju pojačanog nadzora prijevoza učenika osnovnih i srednjih škola, u vremenskom periodu od 17. rujna do 04. listopada  na području cijele Republike Hrvatske, a  s ciljem utvrđivanja stupnja sigurnosti  prijevoza učenika, te  poštivanja zakonskih propisa od strane prijevoznika i naručitelja prijevoza.

U provedenoj akciji pojačanog nadzora prijevoza učenika inspektori su kontrolirali dokumentaciju i način provedbe svih oblika prijevoza u cestovnom prometu koje koriste učenici osnovnih i srednjih škola,  kao i posebne uvjete koje moraju zadovoljavati autobusi kojima se organizirano prevoze djeca. Također,  izvršena je i kontrola opremljenosti i tehničkog stanja autobusa i osobnih vozila za prijevoz učenika, sukladno podzakonskim propisima koji reguliraju posebne uvjete za vozila kojima se obavlja javni prijevoz i prijevoz za vlastite potrebe.

Inspektori cestovnog prometa ukupno su izvršili 364 pregleda, a u akciji pojačanog nadzora prijevoza učenika pregledana su vozila 115 prijevoznika, a  u 257 škola.

Nadzorima je utvrđeno ukupno 111 prekršaja iz Zakona o prijevozu u cestovnom prometu, 21 prekršaj iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, 3  prekršaja iz Zakona o radnom vremenu, obveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za bilježenje u cestovnom prijevozu te 1 prekršaj iz Zakona o inspekciji cestovnog prometa i cesta. Sukladno utvrđenom, inspektori su izdali dva obavezna prekršajna naloga, četiri prekršajna naloga te podnijeli sedam optužnih prijedloga nadležnim prekršajnim sudovima, a u tijeku je postupanje u smislu poduzimanja prekršajnih mjera temeljem Prekršajnog zakona u 74 predmeta.

Također su inspektori izricali odgovarajuće upravne mjere, i to šest rješenja o isključenju vozila iz prometa, 42 rješenja o otklanjanju nedostataka te 41 rješenje o zabrani.

Utvrđeno je da se najveći dio prijevoza učenika u školu i iz škole obavlja kao posebni linijski (317 pregleda), te kao javni linijski (40 pregleda), a manjim dijelom kao prijevoz za vlastite potrebe i povremeni prijevoz (ukupno 7 pregleda).

Nadzori su provedeni uz suradnju sa djelatnicima Ministarstva unutarnjih poslova, stanicama za tehnički pregled vozila, te inspektorima Državnog inspektorata.


PRILOG
 
NADZOR PRIJEVOZA UČENIKA - izvješće 2013 (.pdf)


Stranica