Pronalaskom tijela nestale osobe okončano pomorsko traganje u Krčkom arhipelagu / Četiri nautičara spašena sa prevrnute jedrilice kod Rovinja

Slika /arhiva/SAR_14.jpg
Koordinirano pomorsko traganje za nestalim muškarcem, koji je danas kod otoka Krka smrtno stradao prilikom pada sa brodice u more, okončano je pronalaskom njegova beživotnog tijela, istovremeno je u Rovinjskom akvatoriju koordinirana spasilačka akcija prema četveročlanoj posadi prevrnute jedrilice, koji su spašeni iz mora bez ozljeda

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) izvijestila je resorno Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture o više poduzetih spasilačkih aktivnosti tijeom današnjega dana, od kojih navodimo dvije najzahtjevnije.

LK RIJEKA – POTRAGA ZA NESTALOM OSOBOM U MORU
Jutros, 14. svibnja u 09.36h službenici MRCC Rijeka posredstvom Županijskog dojavnog centra ŽC 112 Rijeka zaprimili su informaciju mjesno nadležne vatrogasne postrojbe Grada Krka o čovjeku koji se po izrazito nepovoljnim vremenskim uvjetima pokušao ukrcati na plovilo, prilikom čega je pao u more na poziciji između mjesta Njivice i uvale Kijac, na otoku Krku. Nedugo nakon pada čovjek je nestao iz vidokruga vatrogasne osmatračnice, slijedom čega je iz MRCC Rijeka pokrenuta koordinirana akcija traganja i spašavanja za nestalim u suradnji sa nadležnom Lučkom kapetanijom Rijeka, Javnom vatrogasnom postrojbom JVP Krk i Pomorskom policijom Rijeka. Tragalo se za Z.M. (rođen 1953. godine), državljanin Republike Hrvatske.

Iako je koordinacija i angažman jedinica uključenih u pomorsko traganje organizirana u vrlo kratkom roku, već u 10.14h službenici MRCC Rijeka zaprimili su obavijest od službenika Pomorske policije Rijeka da su pripadnici JVP Krk pronašli, nažalost, beživotno tijelo nestaloga, u neposrednoj blizini otoka Krka, nakon čega je oglašen prekid akcije, a sva daljnja postupanja u ovom slučaju u Policijskoj su nadležnosti.

LK PULA - AKCIJA SPAŠAVANJA ČETIRI ČLANA POSADE PREVRNUTE JEDRILICE
Danas, u 16.23h službenici MRCC Rijeka posredstvom Županijskoga dojavnog cenra ŽC 112 Pula zaprimili su poziv pogibelji očevidca pogibeljne situacije za četiveročlanu posadu prvernute jedrilice, na poziciji 2-3 nautičke milje zapadno od otočića Figarola, u Rovinjskom akvatoriju, slijedom čega je pokrenuta koordinirana spasilačka akcija prema brodolomcima, u suradnji sa nadležnom Lučkom kapetanijom Pula i Pomorskom policijom Pula.

Neposredni očevidac / dojavitelj (Njemačko govorno područje) javio je u Središnjicu kako su se četiri člana posade prevrnute jedrilice uspjeli popeti na trup plovila, no nema informaciju da li ih je napalubi prije prevrnuća bilo više te je u tom trenutku samo jedan brodolomac imao prsluk za spašavanje, s obzirom na izrazito nepovoljne vremenske uvjete, uz jačanje bure i nisku temperaturu zraka, iz MRCC Rijeka su prema poziciji nesreće angažirane sve raspoložive spasilačke jedinice iz sastava LK Pula, Pomorske policije Pula te pomorska jedinica Javne vatrogasne postrojbe JVP Rovinj, koji su isplovili prema dojavljenoj poziciji.

Nedugo nakon početka spasilačke akcije, u 17.06h službenici LK Pula javili su u MRCC Rijeka da su svi članovi posade spašeni iz mora, u dobrom su psiho - fizičkom stanju bez znakova hipotermije, dok je havarirana jedrilica uzeta u tegalj do sigurnoga veza u Rovinjskoj luci, gdje su brodolomce preuzeli u preventivno zdravstveno postupanje djelatnici Hitne medicinske pomoći Rovinj, čime je ova akcije uspješno okončana.

Tijekom sutrašnjeg dana (15.05.2019. godine) službenici Lučke kapetanije Pula nastavit će očevidna postupanja u cilju utvrđivanja uzroka ove pomorske nesreće.

Pisane vijesti