Prezentiran projekt zaštite i nadzora Jadrana

Slika /arhiva/040902-obalna1.jpg

Ministar Kalmeta predstavlja projekt zaštite i nadzora JadranaMinistar mora, turizma, prometa i razvitka BOŽIDAR KALMETA predstavio je danas projekt «Koordinacije Vlade Republike Hrvatske za usklađivanje obavljanja poslova nadzora i zaštite unutrašnjih morskih voda, teritorijalnog mora i zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa Republike Hrvatske». Koordinacija je osnovana odlukom Vlade 27. kolovoza 2004. godine,  a u njenom radu sudjeluju predstavnici ministarstava: obrane, unutarnjih poslova, vanjskih poslova, poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva, zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, financija te kulture.

Predstavljanje projekta otvorio je predsjednik Radne skupine za izradu rješenja nadzora i zaštite mora, Branko Bačić, državni tajnik za more.

Odlukom o osnivanju Koordinacije definirani su poslovi iz nadležnosti tijela koja u njoj sudjeluju, a njome predsjeda ministar mora, turizma, rpometa i razvitka. Ministar Kalmeta naglasio je kako će Vlada RH na današnjoj sjednici imenovati i članove Stručnog tijela Koordinacije.

Poslije šest mjeseci roka za snimanje stanja i otklanjanje nedostataka, rekao je Kalmeta, Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka oblikovat će nacrt prijedloga Zakona o obalnoj straži te bi obalna straža mogla biti uspostavljena sljedeće godine. Isto tako, očekuje brzo dovršenje pregovora o ribarstvu  između Hrvatske i zemalja Europske unije, čime će se nadzor i zaštita zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa RH odnositi i na te zemlje. Pisane vijesti