Predstavljeno 45 novih autobusa za ZET

  • Slika /slike/foto 11_22/foto PPVRH-MIN-ZG 22-11_22/nsl PPVRH-MIN-ZG 22-11_22.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković sudjelovao je u utorak, 22. studenog 2022. u Zagrebu na predstavljanju prvih 45 autobusa koji su isporučeni u sklopu projekta "Nabava 65 autobusa za ZET d.o.o.", koji je sufinanciran bespovratnim sredstvima iz Kohezijskog fonda s 85 posto.

Nakon obilaska novih autobusa ZET-a, potpredsjednik Vlade i ministar Butković u svom prigodnom obraćanju rekao je kako su projekti koji se realiziraju s Gradom Zagrebom dobri i hvalevrijedni i kako će olakšati život ljudima u gradu Zagreba, europskoj metropoli koja je u prometnom smislu na razini koja može biti puno bolja. “Naša zadaća kao Ministarstva i Vlade je s ovakvim i sličnim projektima pomoći svim hrvatskim gradovima da, kada govorimo o prometu i javnom gradskom prijevozu, bude što bolji, funkcionalniji inovativniji i da pratimo korak s vremenom s drugim europskim državama.”, rekao je potpredsjednik Vlade dodavši da je ovaj projekt nabave autobusa za ZET vrijedan oko 160 milijuna kuna, od čega je 85 bespovratnih sredstava iz Kohezijskog fonda iz Poziva za sufinanciranje nabave autobusa za pružanje usluga javnog gradskog prijevoza, koji je objavilo Ministarstvo.

Dio je to projekta kojim je Ministarstvo, kroz dva Poziva za sufinanciranje nabave autobusa za pružanje usluga javnog gradskog prijevoza, ukupno vrijedna oko 735 milijuna kuna, nabavilo 379 novih autobusa od njih 420 za devet hrvatskih gradova. “To je velika stvar i mislim da smo uspjeli iskoristiti tu mogućnost europskih fondova i kohezije koja nam je na raspolaganju.”, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar dodavši da je velika priprema napravljena od strane gradskih poduzeća koji su pripremili te projekte i dobili sredstva za obnovu voznih parkova.

„Kada govorimo o Gradu Zagrebu, tijekom posljednjih nekoliko godina za ZET će, budući je išlo kroz dva Poziva, biti nabavljeno ukupno 109 autobusa, što je oko 30 posto od njih 300-tinjak koliko ih je trenutno u funkciji, odnosno, koliko ih je potrebno. Mislim da je to dobar posao koji će olakšati svima onima koji koriste javni gradski prijevoz, smanjiti gužve i povećati sigurnost.“, naglasio je potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture dodavši kako je sredstvima Europske unije u posljednjih nekoliko godina u Gradu Zagrebu financirana i izgradnja Rotora Remetinec te projekt prve faze modernizacije tramvajske infrastrukture.

„Nedavno je HŽ Infrastruktura potpisala ugovor za radove na obnovi dionice Zagreb Zapadni kolodvor – Zagreb Glavni kolodvor, a u pripremi je i financiranje nabave 20 novih niskopodnih tramvaja kroz Nacionalni program za oporavak i otpornost. Također, donijeli smo s Gradom Zagrebom i zajedničku odluku da ćemo ići u pravcu gradnje brze željezničke pruge prema Zračnoj luci, tako da je i to jedan od projekata koji će obilježiti sljedeću financijsku perspektivu.“, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar Butković.

Dodajmo kako su, uz potpredsjednika Vlade i ministra Butkovića, na današnjoj svečanosti predstavljanja novih autobusa sudjelovali i gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU), Dragan Jelić te direktor ZET-a Marijo Bogdanović.

Vijesti iz medija