Predstavljeno 20 novih autobusa za ZET

  • Slika /slike/foto 2_23/foto PPVRH-ZET 21-2_23/nsl PPVRH-ZET 21-2_23.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković sudjelovao je u utorak, 21. veljače 2023. u Zagrebu na predstavljanju 20 novih autobusa koji su isporučeni u sklopu projekta "Nabava 65 autobusa za ZET d.o.o.".
 
Nakon obilaska novih autobusa ZET-a, potpredsjednik Vlade i ministar Butković u svom prigodnom obraćanju rekao je kako je ovo zaista veliki trenutak za tvrtku te je istaknuo kako je u posljednjih nekoliko godina, točnije od 2019. godine nabavljeno ukupno 109 novih autobusa ZET-a. „Mislim da je to zaista hvalevrijedan projekt pa i ovaj posljednji koji uključuje 65 novih autobusa. Danas je 20 posljednjih iz ovog zadnjeg kontingenta i činjenica je da smo s tim programom, ne samo u Gradu Zagrebu nego u svih 9 gradova u Hrvatskoj kojima smo dodijelili sredstva, pomogli puno na povećanju, ne samo udobnosti, nego i sigurnosti kada govorimo o javnom prijevozu u hrvatskim gradovima.“, izjavio je potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture istaknuvši kako Zagreb, kao glavni hrvatski grad prednjači te da su njegove potrebe najveće, a s tim su u skladu i sredstva koja su dodijeljena i u broju autobusa najveća u Gradu Zagrebu.
 
Potpredsjednik Vlade i ministar Butković u svom se obraćanju osvrnuo i na prošlotjedni sastanak sa zagrebačkim gradonačelnikom i njegovim suradnicima u prostorijama Ministarstva naglasivši kako se radi o sastancima koji se događaju na mjesečnoj razini gdje se nastoje sagledati potrebe Grada Zagreba. Osvrnuvši se na neke od važnijih projekata, kao što je spoj sa Zračnom lukom novom prugom i novi ulaz u Grad Zagreb, potpredsjednik Vlade je dodao kako projekte priprema Grad Zagreb i da će Ministarstvo i Vlada Republike Hrvatske projekte uvijek poduprijeti.
„Vjerujem da ćemo sve te projekte zajednički i realizirati.“, zaključio je potpredsjednik Vlade i ministar Butković te je dodao kako će, kad je riječ o novim autobusima, u sljedećoj perspektivi na raspolaganju biti 120 milijuna eura za nabavku novih modernih autobusa na alternativna goriva. „Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture i Vlada Republike Hrvatske i dalje će ostati saveznik u realizaciji svih projekata, ne samo vezanih za Grad Zagreb, nego i za druge hrvatske gradove i županije.“, zaključio je svoje obraćanje potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture.
 
Projekt nabave autobusa za ZET vrijedan je više od 24 milijuna eura, a sufinancira se iz europskih sredstava i predstavlja dio projekta kojim je Ministarstvo kroz dva Poziva za sufinanciranje nabave autobusa za pružanje usluga javnog gradskog prijevoza, ukupno dodijelilo oko 100 milijuna eura za nabavu ukupno 412 novih autobusa u hrvatskim gradovima.
 
Dodajmo kako su, uz potpredsjednika Vlade i ministra Butkovića, na svečanosti predstavljanja novih autobusa sudjelovali i gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević, zamjenica ravnatelja Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) Željka Perić i direktor ZET-a Marijo Bogdanović.

Vijesti iz medija