Predstavljen projekt informatizacije obalnog linijskog pomorskog prometa

Slika /arhiva/nsl w e-nautika prez. 4_12.jpg

3. travnja 2012. - kap. Nikola Mendrila, pomoćnik ministra za pomorsku i unutarnju plovidbu, brodarstvo, luke i pomorsko dobro u okviru prezentacije govorio je o utjecajima eventalnih korekcija visine pristojbi u odbnosu na poslovanje lučkih uprava, od kojih je zatražio detaljnje financijske planove za 2013. godinuU Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture danas je predstavljen projekt  uspostave informatizacijskog sustava obalnog linijskog pomorskog prometa, čiji je cilj povećanje efikasnosti sustava i dostupnosti usluga, smanjenje troškova i efikasniji nadzor sustava linijskog pomorskog putničkog prijevoza. Cjelokupni sustav operativno će provoditi Agencija za obalni linijski pomorski promet.

Sastanak na temu javnog obalnog linijskog pomorskog prometa okupio je predstavnike Jadrolinije, Agencije za obalni linijski pomorski promet, državnih i županijskih lučkih uprava te brodara.

Govoreći o planu implementacije sustava Maja Markovčić Kostalac naglasila je da se njegovim uvođenjem u pomorski promet želi poboljšati status cjelokupnog infrastrukturnog razvoja luka, čija uspostava nužno mora biti prilagođena razvijenim, ali i lukama u razvoju.

Na zahtjev brodara, a u cilju smanjenja troškova poslovanja brodara koji održavaju državne linije,Zagreb, 3. travnja 2012. - prezentacija projekta  uspostave informatizacijskog sustava obalnog linijskog pomorskog prometa održana je u velikoj dvorani Ministarstva pomorstva, prometa i infrastruktrure razmotren je prijedlog ujednačavanja i smanjenja lučkih pristojbi na 6 posto cijene putne karte.

Pomoćnik ministra za pomorsku i unutarnju plovidbu, brodarstvo, luke i pomorsko dobro kap. Nikola Mendrila kazao je kako bi moguće smanjenje pristojbe izravno pogodilo lučke uprave koje ta sredstva koriste za obnovu i održavanje lučke infrastrukture, a od predstavnika lučkih uprava zatražio je dostavu financijskih planova za iduću godinu do kraja tekuće godine.

Na zahtjev brodara najavljeno je skoro upućivanje na Vladu prijedloga o donošenju Zakona o oružanoj pratnji na brodovima u međunarodnoj plovidbi, te izmjene Pomorskog zakonika od kojih su značajnije promjena statusa kabotaže i uvođenje obveznog osiguranja za brodare. Također, s namjerom modernizacije pomorskog prijevoza najavljena je i izmjena Zakona o obalnom linijskom pomorskom prometu.

Također, do kraja godine očekuje se donošenje novog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama.
Zagreb, 3. travnja 2012. - Maja Markovčić Kostelac naglasila je važnost projekta informatizacije obalnog linijskog pomorskog prometa, čijim uvođenjem se želi poboljšati status cjelokupnog infrastrukturnog razvoja lukaZagreb, 3. travnja 2012. - sastanak na temu javnog obalnog linijskog pomorskog prometa okupio je predstavnike Jadrolinije, Agencije za obalni linijski pomorski promet, državnih i županijskih lučkih uprava te brodara

Pisane vijesti