Povećana interoperabilnost europskog željezničkog prometa

Slika /arhiva/eu_flag1.jpg

Interoperabilnost sustava europskih željeznica je poboljšana tako da sada pokriva i sektor brze željeznice i konvencionalne željezničke mreže, stoji u drugom izvješću o napretku u razvoju interoperabilnosti sustava europskih željeznica koji je u utorak usvojila Europska komisija.

To izvješće, objavljeno u Bruxellesu, obuhvaća procjenu jačanja željezničke interoperabilnosti te provedbe zakona o željeznici u zemljama članicama Europske unije.

Komisija je priopćila da je došlo rasta interoperabilnosti, koja podrazumijeva slobodno kretanje svih vlakova unutar europske željezničke mreže.

Taj sustav kompanijama omogućava ponudu brzih, pouzdanih i učinkovitih međunarodnih usluga željezničkog prijevoza, konkurentnih cestovnom prometu. Osim toga, interoperabilna željeznička mreža omogućava smanjenje zagušenosti cestovnog prometa, manje zagađivanje zraka, kao i smanjenje broja nesreća na cesti.

"Ohrabrujuće je vidjeti rast interoperabilnosti željeznica, koji vodi do sigurnijeg, učinkovitijeg i jeftinijeg željezničkog prometa u Europi", kazao je europski povjerenik za promet Jacques Barrot. "Važno je da Komisija nastavi nadzirati situaciju i u budućnosti, uz pomoć Europske agencije za željeznice", dodao je. (Hina)Vijesti iz medija