Potpredsjednik Vlade i ministar Butković otvorio četvrtu konferenciju „Eurotransformacija Hrvatske“

  • Slika /slike/foto 5_23/foto PPVRH-KONF-ZG 5-5_23/nsl PPVRH-KONF-ZG 5-5_23.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković otvorio je četvrtu konferenciju „Eurotransformacija Hrvatske: Hrvatska kao važan ICT i transportni hub Europe“, koja se u organizaciji Motus Media grupe, održala u petak, 5. svibnja 2023. godine u Zagrebu.
 
U svom uvodnom govoru potpredsjednik Vlade i ministar Butković naglasio je kako je konferencija povezala dvije važne razvojne teme za Hrvatsku - promet i informacijsko-komunikacijske tehnologije (ICT). „U 2022. i  2023. smo ostvarili najvažnije strateške ciljeve - uvođenje eura i ulazak u Schengen te otvaranje Pelješkog mosta, projekta u cijelosti dovršenog otvaranjem stonske obilaznice“, izjavio je Butković naglasivši kako je time Hrvatska pokazala da može pripremiti i provesti velike infrastrukturne projekte, uz pomoć EU fondova. Osvrnuvši se na autoceste i cestovnu infrastrukturu, potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture rekao je kako smatra da je dobro i uspješno odrađena u zadnjih 20 godina te da se nastavlja sa završavanjem autoceste prema Sisku, koje se očekuje 2024. godine, kao i radovima na tunelu Učka kako bi se Istarski ipsilon priključio na mrežu hrvatskih autocesta 2025. godine. Također se osvrnuo i na činjenicu kako se krajem 2024. i početkom 2025. na svim autocestama u Hrvatskoj planira uvesti beskontaktna naplata cestarine te da je natječaj za novi sustav u tijeku.
 
Uz projekte u cestovnom prometu i cestovnoj infrastrukturi, potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture osvrnuo se i na projekte u području željeznica, ocijenivši željeznicu najvećim izazovom. „Najveći izazov pred nama je željeznica, u što se planira uložiti oko 3,5 milijarde eura i za što pripremamo veliki kredit kako bi se riješilo pitanje obnove lokalnih i regionalnih pruga. To znači da će Hrvatska u idućih deset godina biti veliko gradilište željezničke infrastrukture“, istaknuo je Butković dodavši kako razvoj infrastrukture treba biti popraćen digitalnim razvojem te da Hrvatska mora napredovati u procesu digitalizacije.
 
„Sektor informatike bilježi rast i postaje strateška grana našeg gospodarstva. Velike potencijale za razvoj nude nam komunikacijske mreže poput 5G mreže“, izjavio je potpredsjednik Vlade i ministar Butković i dodao kako je u NPOO-u, uz pomoć predsjednika Vlade, odrađen veliki posao te da je 20,4 posto investicija predviđeno za digitalnu transformaciju, a jedan od takvih velikih projekata je uvođenje novog sustava naplate cestarina. Potpredsjednik Vlade Butković spomenuo je i neke od projekata koji se provode i planiraju u okviru operativnih programa, a koji bi trebali doprinijeti osiguranju dostupnosti interneta u ruralnim i slabo naseljenim područjima.

Predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić istaknuo je kako su, u procesu primjene novih ICT tehnologija i digitalizaciji, javne prometne tvrtke poput Hrvatskih cesta i Hrvatskih autocesta dosta napredovale te da su u tom procesu hrvatske aktivnosti i projekti ujednačeni s europskim direktivama i prometnim infrastrukturama u Europskoj uniji, a smisao svega je povećanje sigurnosti prometa i usklađenost prometnih informacija.

Vijesti iz medija