Potpredsjednik Vlade i ministar Butković o Vladinim mjerama: Išli smo s dobrom namjerom. Nikoga nismo isključili

Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković gostovao je večeras u RTL-u Danas. Govorio je o setu Vladinih mjera, porezu na kavu, kao i budućem rasterećenju poreza na plaće.

Ministar je na početku naglasio da će cijene proizvoda biti zamrznute dokad bude potrebno, dodavši da će ih sada biti osam umjesto devet.

"Zbog potražnje smo morali izbaciti svinjske proizvode, poput lopatice, a ubacili smo carsko meso. I mislim da je to dobar potez nakon zaključenja mjera koje smo napravili u nedjelju. Imali smo određeni dio koji smo završili, to je osam proizvoda i mislim da je to dobro", kazao je.

Ministar je rekao da je zamrznuta cijena brašna, osvrnuvši se na rast cijena kruha. 

"Treba vidjeti, to je stara priča trgovaca i povećanja cijena. Jesu li su one opravdane ili ne to se treba utvrditi. Time se bavi Državni inspektorat i Ministarstvo gospodarstva. Ovime priča ne završava, neću reći rat nego epizoda s trgovcima. Za to treba postojati uvjet. Postoje liste, uspoređivati će se i pratiti i dalje", kazao je Butković, koji smatra da nema opravdanja za rast cijena kruha.

Vlada dala velik doprinos da građanima i gospodarstvu situacija bude lakša

Na pitanje da su u subvencije uključeni i oni koji su odbili surađivati s Vladom, ministar je poručio da se ne mogu donositi mjere na način da se nekoga isključuje. Naglasio je da je Vlada od samih početaka u nekoliko navrata i s ovim prošlogodišnjim paketom mjera išli široko, horizontalno i s dobrom namjerom.

"Ne možete nekoga isključiti i reći ovome ću dati ovome neću. Postoji čitav niz drugih subvencija", dodao je.

Rekao je da Državni inspektorat i Ministarstvo gospodarstva nastavljaju i dalje pratiti situaciju, obilaziti teren, poručivši da će svi oni koji su neopravdano dizali cijene biti u proceduri.

Kazao je i da nije za ukidanje subvencija takvim trgovcima.

"Nisam nikad za nikakva ukidanja, ne treba ići restriktivno, uvijek treba ići na dogovor, na poštivanje", rekao je Butković, istaknuvši da je Vlada dala velik doprinos da građanima i gospodarstvu situacija bude lakša u odnosu na ono što nam se dogodilo. Iako nije za ukidanje, kazao je da jest za to da se situacija prati i sankcionira.

Butković je naglasio da se nije raspravljalo o tome da se mjere za nekoga ukinu te da o tome nije bilo riječi ni na jednom kolegiju i sastanku. Složio se premijerom da je priča o ukidanju subvencija trgovcima izmišljena.

"Ovo je bilo kada smo ušli u euro i vidjeli da određeni trgovci neopravdano dižu cijene", rekao je Butković, podsjetivši da je nakon toga Vlada donijela zaključak i zadužila Državni inspektorat i Ministarstvo gospodarstva da se bavi tim pitanjem, nakon čega uslijedili obilasci i ispitivanje.

I dalje ćemo se baviti poreznim rasterećenjima

Ministar je upitan i hoće li Vlada porezno rasteretiti plaće. Kazao je da se to pitanje nametnulo na jučerašnjem sastanku Gospodarsko-socijalnog vijeća. Podsjetio je da je Vlada u ovih nekoliko godina imala nekoliko krugova poreznih rasterećenja.

"Sigurno da ćemo se i nakon ovog paketa mjera baviti i dalje poreznim rasterećenjem i politikom. Pratit ćemo inflaciju i vidjeti što je najbolje za naše građane", poručio je.

Istaknuo je da je cilj mjera da utjecaj na inflaciju bude takav da ona bude što manja, dodavši da ona u posljednja tri mjeseca polako pada.

"Ide turistička sezona za koju se nadamo da će biti dobra te otvaramo pitanje jesenskog paket mjera kad govorimo struji i naravno sve vrste poreza će biti sigurno na stolu", rekao je.

Porez na kavu ide prema ukidanju

Potpredsjednik Vlade je komentirao i porez na kavu, kazavši da je ministar Primorac u siječnju govorio da je porez na kavu nešto o čemu se govori i što ide prema ukidanju.

"Vidjet ćemo što će se dogoditi. Ugostitelji su i sad ovim paketom mjera zaštićeni zajedno sa svim malim poduzetnicima na način da im se cijena struje neće povećavati", zaključio je Butković.

IZVOR: RTL/Vlada

Pisane vijesti