Potpredsjednik Vlade i ministar Butković na hrvatsko-makedonskom gospodarskom forumu

  • Slika /slike/foto 9_22/foto PPVRH-MIN-HGK 26-9_22/nsl PPVRH-MIN-HGK 26-9_22.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković sudjelovao je u ponedjeljak, 26. rujna 2022. godine na Gospodarskom forumu Hrvatska - Sjeverna Makedonija koji se, u organizaciji Hrvatske gospodarske komore, održao u Zagrebu.
 
Forum pod nazivom "Pogled u budućnost u izazovnim vremenima – produbljivanje makedonsko-hrvatskog gospodarskog partnerstva" okupio je predstavnike 60-ak hrvatskih i makedonskih tvrtki te organizacija. Uz potpredsjednika Vlade i ministra Butkovića na skupu u Zagrebu sudjelovali su i Luka Burilović, predsjednik Hrvatske gospodarske komore, Ivo Usmiani, predsjednik Makedonsko-hrvatskog poslovnog kluba, Nje.E. dr. Milaim Fetai, veleposlanik Republike Sjeverne Makedonije u Republici Hrvatskoj, te Fatmir Bytyqi, potpredsjednik Vlade Republike Sjeverne Makedonije zadužen za gospodarstvo, koordinaciju gospodarskih sektora i investicije.
 
Prilikom uvodnih govora potpredsjednik Vlade i ministar Butković je naglasio kako su hrvatski gospodarstvenici sa 246 milijuna eura u robnoj razmjeni sa Sjevernom Makedonijom tijekom prošle godine dali veliki doprinos međusobnoj hrvatsko-makedonskoj gospodarskoj suradnji. "Cilj ovog foruma i potpisivanja Memoranduma jest da ta robna razmjena bude i veća, s obzirom da postoji čitav niz područja gdje to možemo poboljšati, od farmaceutske industrije, prometne infrastrukture, sve do građevinskih tvrtki i turizma.", rekao je potpredsjednik Vlade i ministar Butković te dodao kako ohrabruje činjenica što je u prvih šest mjeseci ove godine ostvaren rast robne razmjene od 30 posto. Nadalje je istaknuo i dobre bilateralne odnose koje Republika Hrvatska ima sa Sjevernom Makedonijom, a pritom se posebno osvrnuo na otvaranje makedonskih pristupnih pregovora s Europskom unijom poručivši kako je Sjeverna Makedonija danas na dobrom putu, jer članstvo u EU donosi velike dobrobiti te da je ovo godina velikih isporuka, a s prvim siječnja očekuje nas ulazak u Eurozonu i slijedi ulazak u šengenski prostor.
 
Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović istaknuo je pak važnost robne razmjene između dviju zemalja, kao i mogućnosti suradnje u području energetike, turizma, prometa i građevinske industrije. "Vjerujem da ćemo jačanjem gospodarskih veza i izravnih kontakata hrvatskih i makedonskih gospodarstvenika, ove brojke idućih godina znatno povećati jer interes i potencijali za to postoje s obje strane.", zaključio je predsjednik Hrvatske gospodarske komore.
 
Dodajmo kako su potpredsjednik Vlade i ministar Butković i potpredsjednik Vlade Republike Sjeverne Makedonije Fatmir Bytyqi uoči Foruma održali i zajednički sastanak te da je na forumu potpisan i Memorandum o suradnji između HGK i partnerskih gospodarskih komora Sjeverne Makedonije.
 
U nastavku foruma održani su paneli o mogućnosti gospodarske suradnje i uloge gospodarskih komora u povezivanju poduzetnika, kao i suradnje u području stranih investicija, energetike i infrastrukture.

Najave