Potpisan ugovor za izgradnju tunela Kozjak

  • Slika /slike/foto 9_23/foto PPVRH-KOZJAK 27-9_23/nsl PPVRH-KOZJAK 27-9_23.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković sudjelovali su na svečanosti potpisivanja Ugovora za projekt spojne ceste čvor Vučevica na autocesti A1 - čvor na državnoj cesti DC8, koja se održala u srijedu, 27. rujna 2023. godine u Splitu. Ugovor za projekt vrijedan 74,6 milijuna eura (bez PDV-a) potpisali su predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić i direktor tvrtke China Road and Bridge Corporation za srednju i istočnu Europu Yang Dong. Ukupna dužina spojne ceste Vučevica na autocesti A1 - čvor na državnoj cesti D8 je 6,85 kilometara, a obuhvaća tunel Kozjak dug 2,5 kilometra te cestu prema Jadranskoj magistrali duljine oko 4,3 kilometra. Radovi na izgradnji tunela Kozjak trebali bi početi za nekoliko mjeseci, a rok za izgradnju je 36 mjeseci.
 
''Danas je veliki dan za Grad Split i Splitsko-dalmatinsku županiju jer će se projektom od čvora Vučevica, uključujući i tunel Kozjak, stvoriti druga žila kucavica koja će omogućiti jednostavniji promet i ulazak i izlazak iz Splita te spoj s autocestom'', izjavio je predsjednik Vlade Planković istaknuvši  značaj poslovne suradnje i povjerenja dviju kompanija te predanost i potporu Vlade infrastrukturnim projektima u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Premijer je, u izjavi novinarima, također kazao kako će se Vlada i Hrvatske ceste sada usredotočiti na izgradnju prometnice od Kaštela do Omiša kako bi se smanjile gužve na toj cesti u ljetnim mjesecima. Nadalje je podsjetio i na druge važne cestovne projekte – od integracije u cestovnu mrežu juga Hrvatske, odluku o izgradnji punog profila autoceste od Metkovića do Dubrovnika, izgradnju druge cijevi tunela Učka, u Slavoniji izgradnju koridora Vc, gdje još treba izgraditi pet kilometra dugu dionicu od Belog Manastira do mađarske granice te izgradnju autoceste do Siska i projekt izgradnje brze ceste Varaždin-Ivanec-Krapina.
 
Potpredsjednik Vlade i ministar Butković ovom je prilikom naglasio važnost potpisivanja još jednog velikog ugovora za razvoj cestovne infrastrukture, općenito prometne infrastrukture danas u Hrvatskoj. „Nakon što smo prošli tjedan prisustvovali probijanju druge cijevi tunela Učka, danas je potpis ugovora za probijanje još jednog značajnog tunela, jednog značajnog pravca, a to je novi ulaz u grad Split”, istaknuo je Butković dodavši kako projekt ima tri faze te da je za prvu fazu, koja se proteže od autoceste do državne ceste D8, ugovor potpisan i radovi su krenuli u proljeće. „Danas potpisujemo Ugovor za ovaj ostatak, što podrazumijeva novu cijev tunela i priključak na državnu cestu D8, a za drugu fazu koja je duljine 9 km i koja ide preko Kaštelanskog zaljeva te uključuje i novi most, radi se studijska dokumentacija i maritimna studija iz razloga što moramo odrediti širinu plovnog puta”, pojasnio je potpredsjednik Vlade i ministar Butković te dodao kako je treća faza ovog projekta, prolaz kroz sam grad od Kopilice do trajektne luke Split, u ingerenciji Grada Splita. Svoje obraćanje okupljenima potpredsjednik Vlade i ministar Butković završio je zahvalivši predsjedniku Vlade, potpredsjedniku Vlade i ministru prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branku Bačiću, ministru gospodarstva i održivog razvoja Davoru Filipoviću te ostalima na potpori ovom, ali i svim drugim projektima prometne infratsrukture.
 
Dodajmo kako su svečanosti potpisivanja ugovora nazočili i potpredsjednik Vlade i ministar Branko Bačić, ministar Davor Filipović, veleposlanik Narodne Republike Kine u Republici Hrvatskoj Qi Qianjin, splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban, državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Tomislav Mihotić, saborski zastupnici i drugi.

Projekt - Spojna cesta Vučevica s tunelom Kozjak >>> video

Najave