Potpisan Ugovor za izgradnju poddionice autoceste A5 između Mosta Halasica i Belog Manastira

  • Slika /slike/foto 4_20/Foto VRH-cVc 28-4_20/IMG_0053.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Današnjim potpisivanjem Ugovora za izgradnju poddionice između Belog Manastira i mosta Halasica na autocesti A5, u sklopu europskog koridora Vc, svečano je obilježen nastavak izgradnje ovog važnog cestovnog pravca koji područje srednje Europe povezuje s jadranskom obalom i hrvatskom lukom Ploče.
Ukupna vrijednost Ugovora iznosi 443 milijuna kuna (bez PDV-a), a potpisao ga je predsjednik Uprave Hrvatskih autocesta, Boris Huzjan s predstavnicima izvođača radova, tvrtkama "Osijek-Koteks“ d.d. i GP Krk d.d. 
Svečanost se održala na novoizgrađenom "Mostu Drava", najvećem pojedinačnom objektu na budućoj dionici autoceste, u nazočnosti Predsjednika Vlade RH, Andreja Plenkovića i ministra mora, prometa i infrastukture, Olega Butkovića te uz prisustvo župana Osječko-baranjske županije, Ivana Anušića.
"Izgradnja preostalih dionica autoceste na koridoru Vc od strateškog je značaja za Slavoniju i Baranju, kao i cijelu Hrvatsku. Iznimno mi je drago što smo u suradnji s EBRD-om i HBOR-om uspjeli iznaći sredstva za financiranje ovog važnog projekta, kao i to da su izvođači radova na autocesti naše, domaće tvrtke“, istaknuo je povodom potpisivanja Ugovora premijer Plenković te još jednom podsjetio na vrlo važnu ulogu i značaj koju izgradnja ovog koridora ima za prometno povezivanje područja sjeverne i srednje Europe s hrvatskim Jadranom.
"Vlada RH i u krizi uzrokovanoj koronavirusom nastavlja s realizacijom važnih  cestovnih i željezničkih projekata, među kojima se posebno ističu izgradnja Pelješkog mosta, Istarskog ipsilona, koridora Vc, kao i drugih važnih željezničkih infrastrukturnih projekata, ukupne vrijednosti veće od 20 milijardi kuna", rekao je tom prilikom ministar Butković te potvrdio to današnjim potpisivanjem Ugovora, zahvaljujući kojemu je Hrvatska na korak cilju da u potpunosti završi izgradnju svih preostalih dionica autoceste A5 na koridoru Vc.
Dodajmo ovome kako se završetak izgradnje poddionice od Belog Manastira do mosta Halasica u ukupnoj duljini od 17,5 kilometara planira zaključno sa 2022. godinom. Osim toga, u fazi projektiranja je i posljednjih pet kilometara autoceste A5 na dijelu od Belog Manastira do granice s Mađarskom. Završetak izgradnje ove dionice planiran je za 2023. godinu. 


Najave