Potpisan ugovor o obnovi zgrade osječkog željezničkog kolodvora

Slika /slike/foto 3_21/foto MIN-OS 9-3_21/nsl MIN-OS 9-3_21.jpg
Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković sudjelovao je danas na svečanosti  potpisivanja Ugovora o izvođenju radova na obnovi zgrade osječkog željezničkog kolodvora.

Ispred naručitelja radova Ugovor je potpisao predsjednik uprave HŽ Infrastrukture d.o.o., Ivan Kršić, a u ime odabranog izvođača radova, predsjednik Uprave tvrtke Projektgradnja plus, Miljenko Zovko.

Uz ministra i potpisnike na svečanosti su sudjelovali i župan osječko-baranjski, Ivan Anušić, saborski zastupnik, Ivan Radić te predsjednik uprave Hrvatskih cesta, Josip Škorić.

Podsjetimo, riječ je o kolodvorskoj zgradi izgrađenoj 1870. godine, a njezinom obnovom grad Osijek dobit će objekt kakav odavno zaslužuje. Vrijednost radova obnove zgrade iznosi 25.607.539,25 kuna (bez PDV-a), a rok izvođenja je 24 mjeseca od dana uvođenja izvođača u posao.

U sklopu cjelovite obnove kolodvorske zgrade objektu će se vratiti njegov izvorni vanjski oblik, dok će se interijer zgrade urediti i prilagoditi osobama s invaliditetom te osobama smanjene pokretljivosti. Osim toga, izvršit će se sanacija peronske nadstrešnice te uređene površine ispod same nadstrešnice. Poboljšat će se i energetska učinkovitost zgrade te ostali tehnički sustavi na objektu.

''HŽ Infrastruktura kreće s dugoočekivanim projektom obnove kolodvora u Osijeku. Nakon obnove željezničkog kolodvora u Rijeci ovo je još jedan korak naprijed ka unaprjeđenju ukupne željezničke infrastrukture u Republici Hrvatskoj'', rekao je ministar Butković i dodao kako je obnova kolodvora u Osijeku samo jedan od mnogobrojnih infrastrukturnih projekata na području Osječko-baranjske županije u kojima sudjeluje resorno Ministarstvo.

Predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture, Ivan Kršić istaknuo je kako bi radovi na obnovi kolodvora trebali započeti u roku od dva mjeseca.

''Rekonstrukcijom zgrade kolodvora administrativno središte Osječko-baranjske županije dobit će zdanje kakvo zaslužuje. Obnova željezničkog kolodvora sprovest će se u skladu s konzervatorskim uvjetima kako bi se zadržao izvorni izgled zgrade. Pored projekta u Osijeku, HŽ Infrastruktura u Slavoniji obnavlja i kolodvor Laslovo-Korođ, što je projekt vrijedan 16 milijuna kuna, a u tijeku je i modernizacija dionice Vinkovci-Vukovar, vrijednosti 542 milijuna kuna. Intenzivno se radi i na modernizaciji postojećih željezničko-cestovnih prijelaza, kako u ovoj, tako i u drugim slavonskim županijama'', istaknuo je nakon potpisivanja Ugovora predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture Kršić.

Zadovoljstvo ovim i drugim projektima na području Osijeka i Županije izrazio je i župan osječko-baranjski Ivan Anušić te pritom čestitao resornom Ministarstvu, HŽ Infrastrukturi i izvođačima radova na potpisanom Ugovoru.

Dodajmo ovome kako je na području Osječko-baranske županije i grada Osijeka u tijeku čitav niz projekata prometne infrastrukture, a daleko najznačajiji je projekt izgradnje međunarodnog cestovnog koridora 5c. Od ostalih projekata cestovne infrastrukture u planu je obnova državne ceste D2 kod naselja Normanci te rekonstrukcija dionice državne ceste DC213 Nemetin-Aljmaš.

Ministarstvo je uključeno i u projekt obnove tramvajske infrastrukture u Osijeku, a nastavlja se i projekt nabave novih gradskih autobusa. Riječ je uglavnom o projektima koji se sa 85 posto iznosa financiraju bespovratnim sredstvima EU.
 
(FOTO: HINA)


Najave