Potpisan ugovor o modernizaciji i obnovi pruge Vinkovci-Vukovar, ministar Oleg Butković najavio nastavak radova na bivšem Koridoru X

  • Slika /slike/foto 12_19/foto MIN-VU 20-12_19/6 MIN-VU 20-12_19.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković danas je nazočio prigodnoj svečanosti povodom potpisivanja Ugovora za izvođenje radova na projektu 'Nadogradnja i elektrifikacija pruge Vinkovci – Vukovar', između HŽ Infrastrukture d.o.o. i španjolske tvrtke Comsa.

Ukupna vrijednost ugovorenih radova iznosi 376 milijuna kuna, a investicija bi se trebala realizirati roku od dvije godine, od uvođenja izvođača u radove infrastrukturne nadogradnje i modernizacije željezničke pruge na dionici Vinkovci - Vukovar, u duljini od 18,7 kilometara.

Svečanost potpisivanja Ugovora održana je u gradskome muzeju, u dvorcu Eltz, u nazočnosi resornoga ministra, Olega Butkovića, župana Vukovarsko - srijemske županije, Bože Galića, gradonačelnika Grada Vukovara, Ivana Penave, zamjenik gradonačelnika Grada Vinkovaca, Gabrijel Šokičić, ostalih predstavnika lokalne samouprave s područja Županije te novinara i predstavnika medija.

Ministar Oleg Butković u povodu potpisivanja Ugovora poručio je kako je cilj projekta povećanje opsega željezničkoga teretnog prijevoza i prekrcaja robe u luci Vukovar, kao i bolja povezanost željezničkoga putničkog prijevoza Vukovarsko - srijemske županije s glavnim prometnim koridorima: "Za ovaj projekt osigurana su bespovratna sredstva europskih fondova u iznosu od 85 posto i to još prije više od godinu dana. To  je dio velikog investicijskog ciklusa koji smo pokrenuli, posebice ulaganja u željeznicu.". - rekao je ministar Butković, najavivši pritom kako će se 27. prosinca ove godine potpisati Ugovor o bespovratnim sredstvima za realizaciju izgradnje dionice Hrvatski Leskovac-Karlovac, ukupne vrijednosti 310 milijuna eura. "Ono što nam ostaje je priprema projektno-planske dokumentacije na bivšem X. koridoru, od Vinkovaca prema Zagrebu gdje su pojedine dionice obnovljene, ali HŽ Infrastruktura nastavlja s provedbom toga projekta.". - istaknuo je ministar Butković, uz napomenu kako se u obnovu cjelokupnog željezničkog sustava na razini Hrvatske trenutno ulaže oko 1,2 milijarde eura, a do 2030. ulaganja bi trebala dosegnuti 3,5 milijarde eura: „Riječ je, uglavnom, o ulaganjima na bivšem X. koridoru, na dionici Zagreb - Vinkovci te mediteranskom koridoru, od Rijeke prema Budimpešti.“. – zaključio je ministar Oleg Butković.

Predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture, Ivan Kršić nakon potpisivanja Ugovora naglasio je kako će se modernizacijom pruga Vinkovci – Vukovar unaprijediti za voznu brzinu vlakova do 120 km/h, čime će se vrijeme putovanja prepoloviti: "Dobit ćemo brže i jeftinije prometovanje tom dionicom, sigurniji promet, a povećat ćemo i kapacitet Luke Vukovar.". - naveo je predsjednik Uprave Kršić.

Vukovarski gradonačelnik, Ivan Penava pozdravio je ovu investiciju i zahvalio ministru Olegu Butkovići na investicijama u provedbi, kao i na infrastrukturnim projektima koji su u planu realizacije na području Grada i Županije te je ocijenio kako će modernizacija pruge Vinkovci - Vukovar značiti puno za Vukovar, poglavito za Luku i njezino poslovanje.

Čestitkama se pridružio i zamjenik Vinkovačkoga gradonačelnika, Gabrijel Šokičić, koji je izrazio zadovoljstvo potpisanim Ugovorom te je istaknuo kako građani Vinkovaca i okolnih mjesta s nestrpljenjem očekuju dovršetak obnove i modernizacije željezničke prugu, a s time i povećanje brzine prometovanja vlakova.

Projekt modernizacije i obnove pruge na željezničkoj dionici Vinkovci – Vukovar realizira se u resorskog nadležnosti Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, a Projekt se sufinancira sredstvima iz fondova Europske unije, u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014 – 2020. Glavni cilj Projekta jest povećanje opsega željezničkoga teretnog prijevoza i prekrcaja robe u luci Vukovar, a realizacijom Projekta uvelike će se unaprijediti povezanost željezničkoga putničkog prijevoza na području Vukovarsko - srijemske županije, kao i ukupna prometna mreža s glavnim željezničkim, cestovnim koridorima te unutarnjim plovnim putovima.

Najave