Potpisan sporazum za izgradnju Obilaznice Fužina, vrijedne 5 milijuna eura

  • Slika /slike/foto 7_23/foto PPVRH-FUZINE 27-7_23/nsl PPVRH-FUZINE 27-7_23.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Sporazum o suradnji i reguliranju međusobnih prava i obveza u svezi izgradnje Obilaznice Fužine (prometnica Mostić – Donje Selo u Fužinama) potpisali su u četvrtak, 27. srpnja 2023, godine predstavnici Općine Fužine, Hrvatskih cesta d.o.o., Županijske uprave za ceste Primorsko - goranske županije i HEP-Operatora distribucijskog sustava d.o.o.

Riječ je o prometnici od naselja Mostići do Donjeg Sela, dugoj gotovo 1 kilometar, kojom bi se rasteretio promet kroz središte Fužina, a čija je procijenjena vrijednost oko 5 milijuna eura.

Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, koji je nazočio potpisivanju rekao je je potpisivanje Sporazuma temelj realizacije projekta izgradnje cestovne obilaznice Fužina i tom prilikom čestitao načelniku općine Fužine Davidu Bregovcu, za kojeg je istaknuo kako je najzaslužniji što je pripremljena projektna dokumentacija i ishođena građevinska dozvola za projekt.

Butković je istaknuo kako će obilaznica doprinijeti sigurnosti prometa, ali i kako su Fužine vrlo potentna općina koja se dobro razvija i da promet, koji prolazi samim centrom, predstavlja ograničavajući faktor u daljnjem razvoju. „U tom smislu postoji potreba za izgradnjom obilaznice i mi smo to razumijeli, zato smo i donijeli odluku da ćemo financirati obilaznicu.“, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar Butković pojasnivši da je riječ o projektu koji će financirati država, odnosno Hrvatske ceste.

„Raspisivanje natječaja očekuje se u trećem kvartalu, računamo u rujnu ove godine.“, pojasnio je Buković dok je načelnik Općine dodao kako vjeruje da bi se s radovima krenulo na proljeće iduće godine, a možda i ranije te da se nada da će otvorenje obilaznice biti u 2025. godini.

„Ovaj projekt nije velik poput Pelješkog mosta ili ceste D 403, tunela Učka, ali za Fužine ima isti veliki značaj kakav spomenute prometnice imaju za svoja područja.“, zaključio je Butković i dodao kako će izgradnja obilaznice pomoći i razvoju turizma cijele županije jer će je koristiti mnogi kako bi došli do crikveničko - vinodolske rivijere.

Da će izgradnja obilaznice i novo kvalitetno prometno rješenje korist donijeti općini Fužine, ali i turizmu ostalog dijela Primorsko - goranske županije, rekao je i zamjenik župana Primorsko - goranske županije Petar Mamula, koji je izrazio zadovoljstvo i time što je država preuzela financiranje izgradnje ovog vrlo značajnog dijela prometne infrastrukture.

Najave