Potpisan Sporazum o sufinanciranju javne usluge u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

  • Slika /slike/foto 10_23/foto PPVRH-BJ 10-10_23/nsl PPVRH-BJ 10-10_23.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u utorak, 10. listopada 2023. godine u Bjelovaru je sa županom Bjelovarsko-bilogorske županije Markom Marušićem potpisao Sporazum o sufinanciranju javne usluge u cestovnom prijevozu putnika kojim je za županiju osigurano 2.331.654,00 eura. Potpisivanje Sporazuma temelji se na Odluci Vlade Republike Hrvatske koja se odnosi na sufinanciranje javne usluge u cestovnom prijevozu putnika s ciljem osiguranja uspostave javne usluge i održavanja linija javnog prijevoza na području županija.

Obraćajući se okupljenima, potpredsjednik Vlade i ministar Butković pojasnio je kako su postojali određeni problemi na održavanju linija, a s obzirom da je dio njih, osobito u ruralnim područjima, prijevoznicima bio upitan s komercijalne osnove. „Smisao ove javne usluge je da svaka županija u Hrvatskoj odredi mrežu linija unutar svoje županije i da onda slijedom toga za održavanje linija koristi državna sredstva koja su im na raspolaganju.“ Naime, kako bi osigurala dio sredstava potrebnih županijama za provođenje mjera uvođenja javne usluge, Vlada je Odlukom osigurala više od 56,8 milijuna eura.

Bjelovarsko-bilogorska županija peta je županija s kojom je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture potpisalo sporazume o sufinanciranju javne usluge u cestovnom prijevozu putnika, a do sada je sporazum potpisan sa Zagrebačkom, Koprivničko-križevačkom, Sisačko-moslavačkom i Virovitičko-podravskom županijom.

Potpredsjednik Vlade i ministar Butković rekao je kako su još neke županije u pripremi tako da se kroz nekoliko mjeseci očekuje potpisivanje ovakvih sporazuma i u drugim županijama te dodao kako bi mu bilo drago da se ta sredstva iskoriste i na razini godine, kao i da sve druge županije što prije ugovore javnu uslugu. „Svaka županija koja ima ugovor o javnoj usluzi i prijevoznici koji su sklopili ugovore o javnoj usluzi, to im je prilika da mogu i modernizirati svoj vozni park, da mogu koristiti europska sredstva“, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar Butković podsjetivši kako je provedeno već nekoliko krugova nabavke novih autobusa iz europskih sredstava za uglavnom gradska poduzeća, ali kada postoje ovakvi ugovori, onda se i privatni prijevoznici mogu prijaviti za nabavke novih autobusa. „To je sve na korist ljudi i sigurnosti u prometu, kao i sigurnosti javnog prijevoza, što nam je svima jako bitno.“, zaključio je Butković.

Kako bi se osiguralo održavanje navedenih linija bjelovarsko-bilogorski župan Marušić je sklopio i ugovor sa tri prijevoznika, odnosno operatera, koji će održavati te linije na području županije. „Zahvaljujem ministru Butkoviću na današnjem posjetu našoj Županiji, a posebno na ovom izdašnom ugovoru kojim Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture sufinancira s čak 75 posto troškove usluge javnog županijskog linijskog prijevoza.“, izjavio je bjelovarsko-bilogorski župan te dodao kako je ukupna vrijednost ugovora danas sklopljenih s prijevoznicima nešto viša od 2.855.000 eura, od čega Ministarstvo daje nešto više od 2.331.000 eura, a Bjelovarsko-bilogorska županija nešto više od 524.000 eura. „Želim naglasiti da smo linije usuglasili s gradovima i općinama. Njihove prijedloge smo ugradili u mrežu linija i s uslugom krećemo 16. listopada.“, istaknuo je župan Marušić dodavši  kako je ovo još jedan pokazatelj dobre suradnje i one sinergije koju uvijek spominje između županije kao regionalne samouprave i ministarstva, odnosno Vlade RH, a sve u cilju da se zajedničkom suradnjom pomogne našim stanovnicima.

Vijesti iz medija