Pomoćnik ministra kap. Orlić i izvršna direktorica EMSA-e Markovčić Kostelac posjetili brod Kijac opremljen suvremenom opremom za suzbijanje onečišćenja mora

Slika /slike/foto 8_20/IMG_1748.jpg
Pomoćnik ministra kap. Siniša Orlić i izvršna direktorica Europske agencije za pomorsku sigurnost (EMSA) Maja Markovčić Kostelac dana 24. srpnja 2020. godine posjetili su tvrtku Dinamarin u Rijeci i razgledali tanker Kijac, koji se pridružuje europskoj mreži brodova čistača mora za područje Jadranskog mora, koji je suvremenom opremom za suzbijanje onečišćenja opremila Europska agencija za pomorsku sigurnost.

Brod Kijac, hrvatske zastave dužine 93 m, prvi je hrvatski brod čistač mora koji je uvršten u mrežu brodova čistača Europske agencije za pomorsku sigurnost, što predstavlja izniman doprinos u provedbi zaštite Jadranskog mora, osobito u pogledu brzine i učinkovitosti reagiranja u slučaju iznenadnog onečišćenja mora velikih razmjera. Brod je opremljen specijaliziranom opremom za suzbijanje onečišćenja mora velikih razmjera, i to branama, skimerima, sustavom za raspršivanje disperzanata te detekcijskim sustavom uljnih onečišćenja.

Europska agencija za pomorsku sigurnost u okviru svojih usluga koje pruža državama članicama EU, trenutno osigurava i održava 16 potpuno opremljenih brodova za reagiranje na uljna onečišćenja širom Europe.

Podsjetimo kako je spremnost na pravovremeno reagiranje u slučaju onečišćenja mora i priobalja, nije moguće bez odgovarajuće tehnološke opremljenosti osoblja i plovila. U tom pogledu, opremanje broda Kijac značajan je doprinos očuvanju krhkog eko-sustava Jadranskog mora.

Pisane vijesti