Otvoreno novouređeno riječno pristanište za putničke brodove u Osijeku

Slika /slike/foto 3_21/foto MIN-OS 30-3_21/1 MIN-OS 30-3_21.jpg
Danas je u Osijeku otvoreno novouređeno riječno pristanište za putničke brodove, a na prigodnoj svečanosti koja se pritom održala na desnoj obali rijeke Drave sudjelovali su Predsjednik Vlade Republike Hrvatske, Andrej Plenković, ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković te predstavnici lokalnih vlasti i Lučke uprave Osijek.

Izgradnja novog pristaništa iznimno je važan infrastrukturni projekt koji oplemenjuje nautičku i turističku ponudu Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije, a u cijelosti je financirana iz Državnog proračuna. Ukupna vrijednost projekta iznosi 13,8 milijuna kuna, a otvaranjem novog pristaništa omogućit će se daljnji razvoj riječnog turizma na rijeci Dravi.

"Dolazak turista zahvaljujući novoizgrađenom pristaništu bit će još kvalitetniji i pristupačniji, sukladno standardima koji postoje u drugim zemljama koje se bave riječnim turizmom", izjavio je povodom otvorenja pristaništa premijer Plenković te istaknuo kako Vlada RH ovom dijelu Hrvatske kontinuirano pomaže od 2016. godine, ponajprije kroz Projekt "Slavonija, Baranja i Srijem" zahvaljujući kojem je do sada ugovoreno čak 17,5 milijardi kuna za različite projekte.

Premijer Plenković izrazio je svoje zadovoljstvo i realizacijom drugih strateških projekata na području istoka Hrvatske, poput dovršetka izgradnje međunarodnog prometnog koridora 5C kroz Baranju.

Ministar Butković istaknuo je kako će novoizgrađeno pristanište pozitivno utjecati na razvoj nautičkog turizma u Osječko-baranjskoj županiji, kao i u ostatku Slavonije. Također je podsjetio kako su do 2020. godine riječna krstarenja bila najbrže rastući sektor turističke industrije, te da je tijekom 2019. godine u pristaništa na Dravi i Dunavu pristalo 589 riječnih kruzera s više od 60 tisuća putnika.

Dodajmo ovome kako je osječko pristanište jedino pristanište za prihvat putnika na međunarodnim riječnim krstarenjima na rijeci Dravi, a osim putničkih brodova može prihvatiti i druga manja turistička te izletnička plovila.

Pisane vijesti