Otvorena Ribarska luka i rekonstruirana Primorska ulica u Novalji te dodjeljeni ugovori za sufinanciranje lučkih projekta na području županije

  • Slika /slike/foto 3_24/foto PPVRH-NOVALJA 14-3_24/nsl PPVRH-NOVALJA 14.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u svojstvu izaslanika predsjednika Vlade sudjelovao je u četrvrtak, 14. ožujka u Novalji na svečanom otvorenju dovršetka „Projekta rekonstrukcije Primorske ulice (1. faza)“ te dovršetku „Projekta rekonstrukcije i dogradnje sjevernog lukobrana Ribarske luke“.

Radovi na ovim projektima sufinancirani su europskim sredstvima putem Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i Ministarstva poljoprivrede stoga je svečanosti nazočila i ministrica poljoprivrede Marija Vučković, župan Ličko - senjske županije Ernest Petry, gradonačelnik Novalje Ivan Dabo, predstvnici Lučke uprave Novalja te mnogi drugi.
 
Projekt rekonstrukcije Primorske ulice, u prvoj fazi, vrijedan je gotovo 6 milijuna eura, a njime je gradska ulica osuvremenjena u dvosmjernu prometnicu, prema centru grada i samoj luci.

Rekonstruirana novljanska ribarska luke, projekt vrijedan 4,76 milijuna eura, osigurao je sigurno privezište za 31 ribarsko plovilo do 20 metara dužine te su poboljšani uvjeti za iskrcaj ulova.

Potpredsjednik Vlade i ministar Butković izrazio je zadovoljstvo rezultatima završenih projekata, istaknuvši važnost provedbe ovakvih kapitalnih projekata ne samo za grad Novalju i Ličko - senjsku županiju, već i za cijelu Hrvatsku.
 
„Ovo je velik dan za grad Novalju jer smo uz pomoć europskih fondova uspjeli realizirati dva velika projekta ukupno vrijedna više od 10 milijuna eura, a kad tome pridodamo i prošlogodišnje otvaranje luke Žigljen s 10 milijuna eura, znači kako je 20 milijuna eura uloženo u lučku infrastrukturu i projekte koji su neposredno vezani uz more. To je veliki uspjeh za Novalju, ali i za cijelu Hrvatsku, jer pokazuje ravnomjerni razvoj svih hrvatskih krajeva. U posljednjih nekoliko godina uloženo je preko 300 milijuna eura i mislim da radimo zaista sjajan posao.“, rekao je istaknuvši kako je Hrvatska uvijek bila okrenuta moru, a ova ribarska luka jako je bitna za sve ribare s područja Sjevernog Jadrana, jer će dobiti svoje iskrcajno mjesto, a realiziranim projektima promijenilo se lice i naličje grada Novalje.
 
„Uz luku Žigljen, ovo su veliki iskoraci kad govorimo o prometnom povezivanju i izgradnji lučke infrastrukture, ovo je svojevrsna renesansa jer smo pokrenuli veliki ciklus izgradnje novih lukobrana, obnova luka i mislim da je to dobro.“, istaknuo je te dodao kako se nastavlja s daljnjim ulaganjima raspisivanjem novog poziva, kako bi se temeljem pripremljenih projekata omogućio nastavak gradnje nove i obnove postojeće lučke infrastrukture.
 
Dodjela ugovora korisnicima financijskih sredstava
Nakon svečanosti otvorenja završenih projekta, potpredsjednik Vlade i ministar Butković na prigodnoj svečanosti u prostoru Poduzetničkog centra Ragan, u Novalji dodijelio je ugovore korisnicima financijskih sredstava, kojima Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture osigurava realizaciju projekata izgradnje, sanacije i rekonstrukcije lučke infrastrukture te sanacije pomorskog dobra, na području Ličko - senjske županije. Riječ je o sredstvima koje Ministarstvo svake godine dodjeljuje županijskim lučkim upravama za projekte lučke infrastrukture te gradovima i općinama za projekte sanacije pomorskog dobra u općoj upotrebi u obalno-otočnim županijama.
 
“Danas potpisujemo i nove ugovore, dodjelu iz nacionalnih sredstava za Ličko - senjsku županiju, nešto više od 2 milijuna eura. Za sve lučke uprave i izvanlučko područje što pokrivaju gradovi i općine na temelju odluke za sve hrvatske županije, njih sedam. To su nova ulaganja, ukupne vrijednosti oko 15 milijuna eura i to je nastavak ulaganja i ti projekti govore o našoj pripadnosti i opredjeljenju prema ravnomjernom razvoju.“, rekao je Butković te zaključio kako je riječ o projektima koji su sufinancirani europskim sredstvima i koji će doprinijeti kvaliteti života na otoku, ali i daljnjem razvoju gospodarskih i turističkih aktivnosti, ne samo Novalje nego i cijeloga otoka Paga.
 
Tako je ovom prilikom gradonačelniku Novalje Ivanu Dabi uručen Ugovor za 2. fazu izgradnje šetnice oko Punte Vrtića. Gradonačelniku Senja Jurici Tomljanoviću uručena su sredstva za obnovu postojeće zgrade i dijela pripadajućeg okoliša - Jablanac, Kupališta Banja, dok je načelniku Općine Karlobag Borisu Smojveru uručen Ugovor za prvu fazu sanacije hotelske plaže. Ravnatelju Lučke uprave Novalja Tomislavu Kustiću dodijeljena su dva ugovora, odnosno Ugovor za izvođenje 2. faze rekonstrukcije i dogradnje luke u gradu Novalji te Ugovor za izvođenje radova izvanrednog održavanja dijela luke Barić Draga i to II., III., i IV. faza. Ravnatelju Lučke uprave Senj Anti Stipiću, dodijeljen je Ugovor za izvođenje radova izvanrednog održavanja dijela luke Karlobag - III faza i dva ugovora za faze izvanrednog održavanja luke Senj, 1., 2. i 3. etapu projekta.

Pisane vijesti