Otvorena dionica Istarskog ipsilona između Cerovlja i Lupoglava

  • Slika /slike/foto 7_21/foto MIN-ISTRA 26-7_21/nsl MIN-ISTRA 26-7_21.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Od danas je za sav promet u punom profilu otvorena 13 kilometara duga dionica Istarskog ipsilona na dijelu između Cerovlja i Lupoglava koju je na prigodnoj svečanosti otvorio predsjednik Vlade Republike Hrvatske, Andrej Plenković u nazočnosti ministra mora, prometa i infrastrukture, Olega Butkovića i generalnog direktora Bina-Istre, Daria Silića.

Premijer Plenković čestitao je u ime cijele Vlade RH svim sudionicima na realizaciji ovog važnog projekta koji predstavlja, kako je istaknuo, gospodarski, društveni, ekonomski i turistički krvotok Istre. "Integracija Istarske županije u mrežu autocesta RH, a time i u europske prometne koridore znači zaključenje projekta koji se gradio desetljećima, a koji je kroz javno-privatno partnerstvo s Bina Istrom dobio kvalitetnu pozitivnu dimenziju. Nakon ove dionice preostaje nam još 1,5 milijardi kuna vrijedan projekt druge cijevi tunela Učka, kao i projektna dokumentacija za rješavanje ceste do Matulja. Završetkom investicije moći ćemo biti ponosni na projekt koji je u gospodarskom i građevnom smislu, ali i u smislu sigurnosti prometa, dao jednu sasvim novu dimenziju hrvatskoj mreži autocesta, osobito ovdje u Istri koja je gotovo 90 posto autodestinacija", rekao je tom prigodom premijer Plenković istaknuvši kako je ovo iznimno važan tjedan za prometnu infrastrukturu u Republici Hrvatskoj jer se istodobno dovršava Istarski ipsilon i spaja konstrukcija Pelješkog mosta.

"Još nam predstoji otvaranje tri kilometra na dionici Lupoglav-Vranja. Ukupna vrijednost projekta je 160 milijuna eura, a sve smo to uspjeli postići u pet godina. To je uspjeh svih nas", rekao je ministar Butković najavivši pritom nastavak gradnje ceste do Matulja uz nadu da će najkasnije do 2025. godine i taj dio autoceste biti završen.

Generalni direktor Bina-Istre Dario Silić kazao je pak kako je na izgradnji ove dionice u trajanju od 2 godine i 8 mjeseci bilo angažirano oko tisuću radnika te gotovo stotinjak strojeva što je doprinijelo tome da mladi ostanu i rade u Hrvatskoj, a pomoglo je i građevinskom sektoru,  budući da su više od 90 posto radova na projektu izvodile hrvatske građevinske kompanije.

Dionica između Cerovlja i Lupoglava dužine 13 kilometara dio je pod-faze 2B2-1 Istarskog ipsilona koja obuhvaća izgradnju drugog kolnika autoceste od čvora Rogovići do čvora Vranja u dužini od 28 kilometara. Puštena dionica zajedno s odmorištem Rebri vrijedi oko 550 milijuna kuna, a dovršena je čak 4 mjeseca prije roka unatoč utjecaju pandemije, ali i zahtjevnosti same dionice koja sadrži veliki broj objekata i vijadukata duljine preko 2 km. Otvorenje dionice uoči samog vrhunca ovogodišnje turističke sezone dodatno će utjecati na protočnost prometa, a time i brži dolazak turista do krajnje destinacije.

Naime, upravo se na dionici Pazin – Matulji, koja uključuje i tunel Učku, bilježi najveći prosječni promet koji ljeti premašuje preko 15.000 vozila dnevno tako da će dupliranje ove dionice dovesti do pada broja prometnih nesreća te smanjenja gužvi, posebice u ljetnom razdoblju.


Najave