Otvoren rekonstruirani i obnovljeni terminal Zračne luke Split vrijedan 450 milijuna kuna

Slika /slike/foto 7_19/foto VRH-ZLST 13-7_19/nsl VRH-ZLST 13-7_19.jpg
Prigodnom svečanošću u splitskoj zračnoj luci  svečano je otvoren rekonstruirani i prošireni putnički terminal Zračne luke Split.

Svečanost otvorenja svojim je dolaskom uveličao i Predsjednik Vlade Republike Hrvatske, Andrej Plenković, a prisustvovali su mu, pored mnogobrojnih uglednika i gostiju, i ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković te Direktor Zračne luke, Lukša Novak.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković tom je prilikom izrazio zadovoljstvo što je dovršen 450 milijuna kuna vrijedan projekt obnove i proširenja splitske Zračne luke, jedne od 
najvažnijih i najprometnijih hrvatskih zračnih luka, koja je samo tijekom prošle godine zabilježila promet od preko 3 milijuna i 100 tisuća putnika.

Zračna će luka dati sasvim jednu novu dimenziju Gradu Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji, a omogućit će i kvalitetniji protok putnika. Završetkom ovog projekta, na kojem su izvođači radova bile hrvatske kompanije, Split dobiva modernu i prozračnu zračnu luku sa novih 35.000 metara kvadratnih površine. Čestitam svima i mislim da je ovo veliki korak naprijed za zračni promet i za naše zračne luke uopće.“. - poručio je Predsjednik Vlade Andrej Plenković, podsjetivši kako su nedavno otvoreni i novi putnički terminali  Zračne luke Zagreb te Zračne luke Dubrovnik, a ulaže se i u Zračnu luku Zadar.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković izrazio je zadovoljstvo što je danas otvoren putnički terminal 
Zračne luke Split, a koja je iza zagrebačke Zračne luke najveća luka u Republici Hrvatskoj. Zahvalio je Upravi luke na odlično pripremljenom projektu, a izvođačima radova na kvalitetno odrađenom poslu: „Nastavljamo i dalje s velikim infrastrukturnim projektima u prometnoj infrastrukturi, vrijednima oko 20 milijardi kuna, a koji će se uglavnom financirati iz europskih fondova.“. - rekao je prigodom otvorenja terminala ministar Butković.

Nakon što se zahvalio Predsjedniku Vlade na podršci, direktor Zračne Luke Split, Lukša Novak rekao  je kako je 
današnje otvaranje novouređenog i proširenog putničkog terminala jedinstven povijesni događaj ne samo za Zračnu luku Split već općenito i za zračni promet u Republici Hrvatskoj.
Radi se o uistinu izvanrednom arhitektosnkom djelu, a što se prometa putnika u zračnoj luci tiče, samo ove godine očekujemo rast od osam posto.“. - istaknuo je direktor ZL Split, Lukša Novak.

Podsjetimo kako ukupna vrijednost projekta reonstrukcije i proširenja Zračne luke Split iznosi 450.000.000,00 kuna, a pored dogradnje putničkog terminala na tri etaže površine 35.000 m2, projekt uključuje i izgradnjupješačkog mosta dužine 120 m te izgradnju potpuno novog parkirališnog prostora i terminala za ukupno 900 vozila i 50 autobusa.
 


Najave