Ostaci 'Veloga Jože' uskladišteni u Plovputu

Slika /arhiva/VJ - zap.most_11.jpg

Split, 20. siječnja 2011. - dijelovi ploveće dizalice „Veli Jože“ dopremljeni su u skladište trgovačkog društva Plovput u SplituU organizaciji Ministarstva mora, prometa i infrastrukture dijelovi ploveće dizalice „Veli Jože“ koji su jučer iz NCP-ova Remontnog brodogradilišta u Šibeniku dopremljeni u Split, danas će se pohraniti u skladište trgovačkog društva Plovput u Splitu (Stinice).

Namjera skladištenja karakterističnih dijelova dizalice što uključuje i zapovjednički most, jest zaštita dijelova od propadanja i oštećenja u brodogradilištu, a isti će ostati u skladištu sve dok se ne stvore preduvjeti za smještaj u Pomorskom muzeju u Splitu na Gripama.

Ministarstvo je naručitelj i posebne slikovne brošure kojom će se predstaviti povijest plutajuće dizalice „Veli Jože“, a koja će zajedno s ostacima dizalice biti predana Pomorskom muzeju za potrebe posjetitelja, ali i predstavljena široj javnosti.

Ukoliko se ukaže potreba, Ministarstvo će u svrhu zaštite poduzeti i sve mjere kako bi se  sačuvani ostaci dizalice podvrgli konzerviranju.Pisane vijesti