Održana završna konferencija projekta „Izrada Studije utjecaja na okoliš i projektne dokumentacije za dionicu rijeke Save od rkm 329 do rkm 315 i od rkm 312 do rkm 300“

  • Slika /slike/foto 12_23/foto SAVA-ZAVRSNA KONF-ZG 6-12_23/nsl SAVA-ZAVRSNA KONF-ZG 6-12_23.jpg
  • Slika
  • Slika
Završna konferencija projekta „Izrada Studije utjecaja na okoliš i projektne dokumentacije za dionicu rijeke Save od rkm 329 do rkm 315 i od rkm 312 do rkm 300“ održana je u utorak, 5 prosinca 2023. godine u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture u Zagrebu. Naručitelj projekta je Uprava unutarnje plovidbe Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, a projekt je sufinanciran sredstvima Instrumenta za povezivanje Europe (CEF-a) kroz razdoblje od siječnja 2018. do prosinca 2023., s vrijednosti Ugovora od dodjeli bespovratnih sredstva od 489.430,00 eura.

Rijeka Sava međunarodni je vodni put na kojem se odvija teretni i putnički promet u međunarodnoj i domaćoj plovidbi. Glavni cilj ovog projekta bio je otklanjanje uskih grla na rijeci Savi kroz izradu studijsko - projektne dokumentacije prema kojoj se mogu osigurati tehnički uvjeti za osiguranje plovnosti rijeke Save u smislu osiguranja raspoloživih dubina za plovidbu. Rezultati projekta su izrađena SUO za dionicu rijeke Save od rkm 329 do 315 i 312+200 do 300 te Izrađena projektna dokumentacije za dionicu rijeke Save od rkm 329 do 315 i 312+200 do 300 s ishođenim lokacijskim i građevinskim dozvolama. Projektom su ostvareni preduvjeti za daljnje aktivnosti na unaprjeđenju uvjeta plovnosti rijekom Savom što će u konačnici doprinijeti povećanju prometa unutarnjim vodnim putovima RH u cjelini.

Ravnateljica Uprave unutarnje plovidbe Duška Kunštek pozdravila je uvodno nazočne ispred Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te istaknula kako su Projektom stvoreni preduvjeti za rješavanje problema na kritičnim dionicama rijeke Save što će u konačnici doprinijeti realizaciji većeg prometa u dvije međunarodne luke, u Slavonskom Brodu i Sisku.

Krunoslav Sopček, zamjenik tajnika za plovidbu Međunarodne komisije za sliv rijeke Save istaknuo je kako je Projekt na neki način pilot projekt na ovim prostorima realiziran u kompromisu i balansu između potreba plovidbe i očuvanja okoliša obzirom da se provodio u skladu sa Zajedničkom izjavom o vodećim principima za razvoj plovidbe i zaštitu okoliša u slivu Dunava.

Pisane vijesti