Održana online radionica u sklopu projekta Upravljanje izvanrednim situacijama u slivu rijeke Save - WACOM

Slika /slike/foto 5_21/foto WACOM 19-5_21/1 WACOM 19-5_21.JPG
U sklopu provođenja projekta „Upravljanje izvanrednim situacijama u slivu rijeke Save - WACOM“ u srijedu, 19. svibnja 2021. godine, održana je online radionica na inicijativu Hrvatskih voda i Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.
 
Cilj radionice je bio predstavljanje projekta te Analiza trenutnog stanja u području obrane od poplava, iznenadnog onečišćenja i upravljanja izvanrednim situacijama u Hrvatskoj, čija je baza bila popunjeni aneksi.
 
Danko Biondić, voditelj Sektora razvitka Hrvatskih voda u svojem pozdravnom govoru je istaknuo kako Hrvatske vode unutar svojih djelatnosti pokrivaju sva područja koja su pokrivena projektom WACOM, od obrane od poplava i sanacija iznenadnih onečišćenja pa do sudjelovanja u međunarodnoj suradnji s državama na slivu rijeke Save putem bilateralnih međudržavnih komisija i multilateralnih komisija Savske komisije i ICPDR-a. „Što se tiče obrane od poplava, imamo dugu i uspješnu tradiciju, budući da je teritorij Republike Hrvatske podložan poplavama. Trenutačna glavna aktivnost je priprema Plana upravljanja rizika od poplava koji će biti sastavni dio Plana upravljanja vodnim područjima 2022. - 2027.“, izjavio je gospodin Biondić te  istaknuo kako su karte opasnosti od poplava i karte rizika od poplava izrađene i objavljene na mrežnoj stranici Hrvatskih voda.
 
U svom govoru gospodin Biondić nadalje je istaknuo kako se istovremeno na terenu ulažu veliki napori u unaprjeđenje sustava obrane od poplava na slivu Save, kao i na cijelom području Republike Hrvatske, posebice na prioritetnim područjima za koja se provode EU projekti, kao što su Sustav obrane od poplava na karlovačko - sisačkom području i Modernizacija lijevoobalnih savskih nasipa nizvodno od Stare Gradiške prema Račinovcima. „Provodi se i EU projekt Unaprjeđenja negrađevinskih mjera obrane od poplava - VEPAR s brojnim studijskim analizama i hidrološkim modelima. Hrvatska aktivno sudjeluje i u svim aktivnostima Savske komisije vezanim uz obranu od poplava, a sanacije od iznenadnih onećišćenja provode se sukladno propisanim procedurama. Neka iznenadnih onečišćenja bude što je god moguće manje, a mi neka budemo što je god moguće spremniji za intervencije kada su one potrebne. Sa svime time u svezi ističem važnost WACOM projekta“, naglasio je tijekom svog govora gospodin Biondić.
 
Ravnateljica Uprave unutarnje plovidbe Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Duška Kunštek istaknula je kako je ključni izazov projekta WACOM poboljšani prekogranični kapacitet suočavanja u slučaju iznenadnog i izvanrednog onečišćenja i poplava na vodotocima u slivu rijeke Save. „Iz dosadašnje prakse razvidno je da nema učinkovite prevencije i pravovremenih odgovora i intervencija na zagađenje u slivu rijeke Save bez koordinirane suradnje na razini sliva. To je osobito važno na dijelovima rijeke s potencijalnim prekograničnim utjecajima“, izjavila je ravnateljice Kunštek te naglasila kako međusektorska suradnja omogućuje razvoj koordiniranih mehanizama za prevenciju i reagiranje institucija nadležnih za upravljanje vodama i poplavama te civilne zaštite kako bi faza spremnosti i odgovora u slučaju onečišćenja bila veća i učinkovitija, a sve u cilju bržih reakcija i smanjenja okolišnih rizika.
 
„Poboljšanje suradnje ključnih aktera i zajednički izrađene procedure za aktiviranje protokola upravljanja nesrećama u slivu rijeke Save omogućit će i mobilizaciju punog potencijala već postojećih digitalnih alata (RIS, GIS) na razini sliva, koji će poboljšati suradnju i interoperabilnost među tijelima i dionicima za odgovor na hitne slučajeve“, naglasila je u svom govoru ravnateljica Kunštek. 
 
Tomislav Novosel iz Hrvatskih voda izlažući zaključke s radionice istaknuo je kako je za učinkovitiju obranu od poplava neophodna suradnja svih nadležnih tijela u sustavu civilne zaštite, uključujući jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave te Ravnateljstvo civilne zaštite koje je nositelj temeljnih ovlasti na području zaštite od katastrofa i velikih nesreća, uključujući i one uslijed poplava. Nadalje je naglasio kako je iz tog razloga nužno i dalje unaprjeđivati neposrednu provedbu mjera obrane od poplava unutar sustava vodnoga gospodarstva te razvijati suradnju sa svim drugim sudionicima koji se putem stožera CZ-a i RCZ-a po potrebi uključuju u provedbu mjera obrane od poplava (Oružane snage, vatrogasne i policijske postrojbe, civilna zaštita, HGSS, Crveni križ, …). „'Voda ne poznaje granice.', vjerujem kako je svima dobro poznata ta izreka i zato postoji potreba daljnjeg unapređenja međudržavne vodnogospodarske suradnje putem boljeg obavještavanja i zajedničkog razvoja novih hidroloških modela u cilju uspješnijeg prognoziranja, praćenja i evakuacije vodnih valova te pravovremene pripreme i provedbe mjera obrane od poplava na ugroženim područjima“, naglasio je gospodin Novosel te istaknuo kako projekti poput WACOM-a zasigurno mogu biti od velike pomoći pri rješavanju određenih otvorenih pitanja na području povećanja i poboljšanja suradnje između različitih sudionika zaštite i spašavanja na državnom i međudržavnom nivou, a isto vrijedi i za izvanredna onečišćenja.

Na radionici je sudjelovalo više od 30 različitih institucija koje dolaze sa područja Hrvatske, ali i država iz susjedstva s više od 110 sudionika koji su dali značajan doprinos i sudjelovali u izradi aneksa - podloge za izradu navedene Analize. Zahvaljujući dinamičnoj diskusiji između predavača odnosno predstavnika WACOM projekta i sudionika radionica je bila uspješna, a razgovaralo se o temama koje se odnose na stanje civilne zaštite te upravljanja vodama i riječnom navigacijom sa aspekta poplava i iznenadnih onečišćenja.
 
U diskusiji su se podijelile i proširile informacije, znanja i iskustva te su predstavljeni konstruktivni prijedlozi s ciljem unapređenja finalnog dokumenta Analiza trenutnog stanja u području obrane od poplava, iznenadnog onečišćenja i upravljanja izvanrednim situacijama u Hrvatskoj za Hrvatsku, ali i unapređenja cjelokupnog stanja po pitanju učinkovitijeg sustava prevencije i odgovora na poplave i iznenadna onečišćenja.
 
Za vrijeme trajanja WACOM projekta održat će se četiri državne i jedna regionalna radionica, čiji je cilj sveobuhvatan i interaktivan osvrt na stanje upravljanja incidentnim situacijama (poplave i iznenadna onečišćenja) vezanim uz rijeku Savu koja protječe kroz sve četiri države, ujedno i sudionice ovog projekta.
 
Projektni partneri u provođenju Projekta dolaze iz četiri države regije: 
 
Slovenija
Univerzitet u Ljubljani (LP UL) –Voditelj projekta
Direkcija Republike Slovenije za vode (ERDF PP1 DRSV)
Hidroelektrane na Spodnji Savi (ERDF PP2 HESS)
 
Hrvatska
Hrvatske vode-pravna osoba za upravljanje vodama (ERDF PP3 HV)
Lučka uprava Slavonski Brod (ERDF PP4 LUSB) -do travnja 2021.
Međunarodna komisija za sliv rijeke Save (ERDF PP5 ISRBC)
Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (ERDF PP6 MMPI)
 
Bosna i Hercegovina
Asocijacija za upravljanje rizicima AZUR (IPA PP1 AZUR)
Federalna uprava civilne zaštite(IPA PP2 FUCZ) –do svibnja 2021.
Republička uprava civilne zaštite RepublikeSrpske (IPA PP3 RUCZ RS)
 
Srbija
Institut Jaroslav Černi (IPA PP4 JCI)

Pisane vijesti