Održana međunarodna razmjena posada službi traganja i spašavanja u sklopu 'IMRF lifeboat crew exchange - Split 2019'

Slika /slike/foto 10_19/foto IMRF-ST 2019/nsl IMRF-ST 2019.jpg
Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture u tjednu od 21. rujna 2019. do 28. rujna 2019. godine uspješno je realiziralo projekt  međunarodne razmjene posada službe traganja i spašavanja na moru, koja se odvijala na području Splita, Šibenika i otoka Brača.

U razmjeni posada, uz sudionike iz Norveške, Švedske, Finske, Estonije, Njemačke, Nizozemske, Velike Britanije i Portugala, sudjelovale su posade brodova „Pojišan“ lučke kapetanije Split, „Šibenik“ lučke kapetanije Šibenik, te posada brodice „RH 10 ZD“ lučke kapetanije Zadar. Ističe se i uloga Ministarstva obrane RH, kroz potporu u organizaciji, suradnju u području traganja i spašavanja na moru, te kroz sudjelovanje jednog predstavnika Obalne straže RH u Programu razmjene posada.

Program razmjene posada službe traganja i spašavanja započeo je 21. rujna 2019. godine, istovremeno u svim europskim zemljama koje su određene kao koordinatori za 2019. godinu, a to su Hrvatska, Norveška, Švedska, Finska, Estonija, Njemačka, Nizozemska, Velika Britanija, Francuska i Portugal. U navedene zemlje ovo Ministarstvo poslalo je 10 svojih djelatnika koji su članovi posada brodica za traganje i spašavanje na moru. Svrha Programa međunarodnih razmjena posada, koje organizira Međunarodna spasilačka organizacija IMRF, je okupljanje svjetskih pomorskih službi traganja i spašavanja, volonterskih i Vladinih organizacija, te međusobna razmjena iskustava koja sudionici prenose na svoje organizacije nakon završetka Programa.

Sedmodnevni Program sastojao se od niza teoretskih i praktičnih vježbi, od kojih se ističu vježbe u šibenskom i splitskom akvatoriju, koje su organizirane u suradnji sa Pomorskim fakultetom u Rijeci na dan 24. i 25. rujna 2019. godine, a uključuju spašavanje unesrećenika iz mora različitim metodama, manevriranje brodicom, napuštanje broda, aktiviranje splavi za spašavanje, tehnike preživljavanja u moru, tegljenje splavi, prekrcaj posade i unesrećenika s jednog broda na drugi i slično.

Na dan 26. rujna 2019. godine praktični dio programa odrađen je u suradnji sa Hrvatskim Crvenim križem, Službom spašavanja života na vodi, pa su sudionici mogli isprobati novi rescue runner (jet ski sa platformom za spašavanje) te usavršiti tehnike spašavanja osoba plivanjem.

U jedan dio noćne vježbe traganja i spašavanja uključen je i RPAS (remote piloted aircraft system), bespilotna letjelica Europske agencije za pomorsku sigurnost EMSA, te su, za potrebe vježbe, testirane sposobnosti iste za noćna traganja koristeći termalnu i noćnu kameru, kao i prijem 406 MHz signala pogibelji koje odašilju EPIRB (emergency position indicator radio beacon) uređaji. RPAS se pokazao kao izvanredan dodatak službi traganja i spašavanja u Republici Hrvatskoj.

Uz navedeno, sudionici su, u sklopu sedmodnevnog Programa, posjetili aerodrom na otoku Braču gdje im je prezentiran RPAS, lučku kapetaniju Split, VTS centar Split, Pomorski fakultet u Splitu, Hrvatski pomorski muzej u Splitu,  te brodove Obalne straže RH „Faust Vrančić“ i „Omiš“.

IMRF je međunarodna organizacija koja djeluje u području unaprjeđenja sustava traganja i spašavanja na moru te ima status savjetnika pri IMO-u (International Maritime Organisation) - Međunarodnoj pomorskoj organizaciji u području traganja i spašavanja. Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, kao član IMRF-a, po prvi puta je sudjelovalo kao domaćin Programa razmjene posada službe traganja i spašavanja na moru te prepoznaje ovu aktivnost kao važan iskorak prema unaprjeđenju službe, a osobito u pogledu uloge volontera u traganju i spašavanju na moru, koji su već dugo vremena prisutni u zemljama EU, te čine jedan od najvažnijih segmenata u ustroju SAR službi.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture kontinuirano ulaže napore u razvoj sustava traganja i spašavanja na moru, kroz razne aktivnosti, međusobnu suradnju, razmjenu iskustava, uvježbanost spasilačkih timova, kako na nacionalnoj tako i na međunarodnoj razini, kako bi se u svakom trenutku osigurao brz i učinkovit odgovor na izvanredne događaje na moru, osobito kod ugroze ljudskih života.

Sudjelovanje naših posada službe traganja i spašavanja u međunarodnoj razmjeni posada doprinos je jačanju sposobnosti i razvoju kompetencija naših spasilačkih timova, kako bi se što lakše suočili sa sve većim izazovima spašavanja ljudskih života na moru.

Pisane vijesti