Održana konferencija „Kvarner 2030“

  • Slika /slike/foto 11_23/foto PPVRH-KVARNER2030 29-11_23/nsl PPVRH-KVARNER2023 29-11_23.jpg
  • Slika
Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković sudjelovao je na konferenciji Novog lista koja se pod nazivom „Transformacija Kvarnera - Kvarner 2030.“ održala u srijedu, 29. studenoga 2023. godine u Opatiji.
 
U uvodnom govoru i u izjavi za medije prije početka konferencije potpredsjednik Vlade i ministar Butković zahvalio je i čestitao Novom listu na tradicionalnom godišnjem okupljanju renomiranih ljudi koji su najzaslužniji i najodgovorniji za razvoj Rijeke, Primorsko-goranske županije, ali i šire, kako bi se rezimiralo sve pozitivno što se dogodilo te ono što se očekuje u budućnosti. „U tom smislu i jest ova konferencija „Kvarner 2030.“ koja će dati odgovore na neka pitanja, a ono što mi možemo reći u ovom trenutku je da je Primorsko-goranska županija i Rijeka bitno drugačija i bolja nego što je to bila 2016. godine te da su se ovdje realizirali veliki infrastrukturni projekti poput LNG-a koji je ne samo realiziran, nego su se osigurala sredstva i za njegovo proširenje kapaciteta“, izjavio je Butković čestitavši i zahvalivši ministru Filipoviću i cijeloj Vladi te naglasivši kako se radi o velikoj stvari ne samo za županiju, nego i za Hrvatsku, budući da se radi o projektu koji je Hrvatsku i energetski približio Europi i stavio nas na kartu neovisnih energetskih čvorišta.

„Isto tako ovdje su realizirani veliki infrastrukturni projekti u prometnoj infrastrukturi“, istaknuo je potpredsjednik Vlade i ministar Butković podsjetivši na probijanje druge cijevi tunela Učka te na činjenicu da se Istarski ipsilon, jedan od najvećih infrastrukturnih projekata, polako završava. Nadalje je spomenuo i neke projekte na riječkoj obilaznici, kao što su Trinajstići, čvor Matulji i čvor Orehovica, a posebno se osvrnuo na cestu D403 koja je u funkciji Zagrebačke obale, novog kontejnerskog terminala koji bi trebao započeti s radom 1. siječnja 2025. godine čime bi Rijeka te 2030. godine trebala imati preko milijun TEU jedinica, kada govorimo o kontejnerima. „Ono što me posebno veseli je da smo osigurali milijardu i pol eura za završetak Jadransko-jonskog koridora kroz Republiku Hrvatsku što uključuje dionicu Križišće - Žuta Lokva i Metković - Dubrovnik“, naglasio je Butković dodavši kako će izgradnjom te dvije dionice u cijelosti biti izgrađena autocestovna infrastruktura na Jadransko-jonskom koridoru kroz Hrvatsku.

Potpredsjednik Vlade i ministar Butković osvrnuo se i na projekte pomorske infrastrukture, kao što je izgradnja ACI marine Rijeka u Porto Barošu čiji se radovi očekuju sljedeće godine te niz drugih projekata na otocima, od otočnog povezivanja, izgradnje i obnove luka. „Oko 300 milijuna eura se ulaže u obnovu luka i izgradnju obala, riva, pristaništa i tu je Primorsko-goranska županija, zajedno s drugim županijama u Hrvatskoj, povukla dosta sredstava i kao Ministarstvo smo jako zadovoljni“, izjavio je Butković te dodao kako nastavak ulaganja ide dalje kroz Nacionalni program oporavka i novu omotnicu.

„Ono što nam preostaje, to stalno govorim, u sljedećih 10-ak godina, to je izgradnja željezničke infrastrukture“, naglasio je potpredsjednik Vlade i ministar Butković  istaknuvši kako Hrvatska nije mogla u isto vrijeme graditi autocestovnu infrastrukturu, zračne luke, morske luke te razvijati i graditi željezničku infrastrukturu. „Ona nam je najzapuštenija, najlošija i ovo je sada desetljeće željeznice i tu je HŽ Infrastruktura bitna“, nastavio je te je u odgovoru na novinarski upit rekao kako bi do 2030. godine Rijeka trebala imati novu željeznicu Škrljevo - Rijeka - Jurdani koja će, osim prigradskog i željezničkog prometa u samoj Rijeci, biti bitna i za terminale Brajdicu i Zagrebačka obala.

Na Konferenciji se kroz tri panela raspravljalo o infrastrukturnim projektima, ulaganjima u znanost, nove tehnologije, ali i održivi turizam visoke kvalitete, a sve s ciljem razvoja budućnosti Rijeke i Kvarnera. Uz potpredsjednika Vlade i ministra Butkovića na konferenciji su sudjelovali i ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović, župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina, ravnatelj Lučke uprave Rijeka Denis Vukorepa, predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture Ivan Kršić, i drugi.

Najave