Održana konferencija "Ceste sjevera – mreža brzih cesta"

  • Slika /slike/foto 10_23/foto PPVRH-VZ 9-10_23/nsl PPVRH-VZ 9-10_23.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković kao izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske u Varaždinu je u ponedjeljak, 9. listopada 2023. godine, otvorio konferenciju "Ceste sjevera – mreža brzih cesta".

Obraćajući se uvodno okupljenima potpredsjednik Vlade i ministar Butković zahvalio je organizatoru na ovom respektabilnom skupu koji govori o projektima i gradnji cestovne infrastrukture na sjeveru Hrvatske. „Kad govorimo o cestovnoj infrastrukturi, ne samo na sjeveru Hrvatske nego i u cijeloj Hrvatskoj, mi smo trenutno u velikom investicijskom ciklusu.“, izjavio je Butković naglasivši kako to najviše možemo zahvaliti europskim fondovima, ali i činjenici da je Državni proračun, kao i  proračuni glavnih cestarskih tvrtki - Hrvatskih autocesta i Hrvatskih cesta - u puno boljem financijskom položaju nego što su to bili prije nekoliko godina pa, u tom smislu, mogu i sami polako, i uz pomoć kreditnih sredstava, realizirati neke važne investicije.
„Ovih 3,5 milijarde eura koje mi danas ulažemo u prometnu infrastrukturu nisu samo ceste, tu je i željeznica, tu su luke, tu su zračne luke“, pojasnio je te dodao kako, kada govorimo o cestovnoj infrastrukturi, postoje potrebe u cijeloj Hrvatskoj da se pojedine županije unutar samih sebe, ali i između županija, povežu bolje sa postojećom mrežom autocesta, pa se u tom smislu očekuje veliki investicijski ciklus upravo u gradnji brzih cesta te obnove državnih cesta.
 
Potpredsjednik Vlade i ministar Butković u svom govoru podsjetio je na provedeno restrukturiranje cestovnog sektora od prije nekoliko godina istaknuvši kako zahvaljujući tome danas imamo autoceste koje su održive, uredno vraćaju svoje obveze i grade. Također se osvrnuo i na projekt Pelješkog mosta, koji je spojio teritorij nakon 300 godina te obilježio prve godine hrvatskog članstva u Europskoj uniji, kao i na gradnju Vc koridora gdje je otvaranjem autoceste do Belog Manastira Baranja integrirana u mrežu autocesta, kao i na nedavno probijanje druge cijevi tunela Učka koji će, završetkom Istarskog ipsilona, za nekoliko godina i Istru kompletnu integrirati u autocestovni sustav Hrvatske.
 
Govoreći o gradnji brzih cesta na sjeveru Hrvatske potpredsjednik Vlade i ministar Butković spomenuo je da je jedna od planiranih brza cesta Varaždin - Ivanec - Krapina, a preostala tri velika projekta su dovršetak brze ceste Popovec - Marija Bistrica - Zabok, zatim projekt brze ceste od Bjelovara prema Virovitici i graničnom prijelazu s Mađarskom, gdje bi se dio sredstava trebao osigurati iz Europske unije te brza cesta od Križevaca do Koprivnice.
"Kada govorimo o brzim cestama, i ovima na sjeveru Hrvatske, ali i na razini cijele države, radi se o okvirnom iznosu od otprilike milijardu eura. U financijskom smislu nećemo imati problema osigurati te iznose.", poručio je Butković te je kao izazov najavio da treba ubrzati cjelokupni proces pripreme i ishođenja svih potrebnih dokumenata i dozvola kako bi se moglo početi sa natječajima.
 
Butković se također osvrnuo na iskorištavanje sredstava iz Fonda solidarnosti EU za saniranje šteta na županijskim i lokalnim cestama gdje je posebno istaknuo Krapinsko-zagorsku i Varaždinsku županiju za dobru iskorištenost sredstava, ali i dodao kako će krajem godine za županijske uprave za ceste, kao i proteklih godina, biti osigurano 16 milijuna eura.
 
„Kad smo prije godinu, dvije razgovarali o potrebi izgradnje mreže brzih cesta, dobio sam podršku svih kolega župana. To je nešto što je sjeveru Hrvatske potrebno da napravimo iskorak u cestovnom prometu, gospodarstvu i kvaliteti života“, izjavio je župan Varaždinske županije Anđelko Stričak istaknuvši kako se već krenulo s prvim koracima s Hrvatskim cestama u projektima izgradnje dijela od Varaždina do Tužnog te od Varaždina do Lepoglave. „Hrvatske ceste nikad nisu toliko investirale na području Varaždinske županije“, istaknuo je varaždinski župan.
 
Na konferenciji „Ceste sjevera – mreža brzih cesta“ održano je i nekoliko panel rasprava na kojima se govorilo o kapitalnim županijskim potrebama i strateškim interesima hrvatskog Sjevera, o ulozi cesta i značaju zaobilaznica za razvoj i život županijskih središta te o iskustvima i potrebama u provedbi kapitalnih projekata i redovitom održavanju te utjecaju cesta na razvoj turizma.
 
Na ovom skupu o cestovnoj izgradnji na sjeveru Hrvatske, uz potpredsjednika Vlade i ministra Butkovića i župana Varaždinske županije Anđelka Stričaka, između ostalih sudjelovali su i župan Međimurske županije Matija Posavec, zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije Jasna Petek, predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić te gradonačelnici i načelnici s područja navedenih županija, ravnatelji županijskih uprava za ceste i dr.

Najave