Održana druga nacionalna radionica projekta WACOM

  • Slika /slike/foto 7_22/foto WACOM 12-7_22/nsl WACOM 12-7_22.PNG
  • Slika
  • Slika
Druga nacionalna radionica u sklopu projekta "Upravljanje izvanrednim situacijama u slivu rijeke Save - WACOM" održana je u utorak, 12.srpnja 2022. godine, u online formatu. Radionicu, na kojoj je sudjelovalo 50-ak sudionika iz područja civilne zaštite, energetike, navigacije te gospodarenja vodama, organizirali su Uprava unutarnje plovidbe Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i Hrvatske vode uz potporu vodećeg partnera, Sveučilišta u Ljubljani.
 
Cilj održane radionice bio je prikaz tijeka provođenja, usporedba te iznošenje zaključaka, tj. tzv. hotwash sa simulacije stožerne vježbe za onečišćenje i poplave, koja je uslijedila kao nastavak održanih složernih vježbi (TTX=table-top exercise). Vježbe su održane u svibnju ove godine u Slavonskom Brodu i tijekom vježbe su izvedene dvije simulacije procesa donošenja odluka za nesreće, "Nesreća s izlijevanjem velike količine naftnih derivata s plovila na lokaciji Slavonski Brod" i "Velike poplave na rijekama Una, Vrbas i Sava", a simulacije su, sukladno međunarodnim smjernicama za izvođenje stožernih vježbi, izvedene na temelju unaprijed pripremljenog glavnog scenarija razvoja događaja (Master Scenario Event List).
 
Voditelj Sektora razvitka Hrvatskih voda Danko Biondić u svom je pozdravnom govoru istaknuo kako Hrvatske vode unutar svojih djelatnosti pokrivaju sva područja koja su pokrivena projektom WACOM, od obrane od poplava i sanacija iznenadnih onečišćenja pa do sudjelovanja u međunarodnoj suradnji s državama na slivu rijeke Save. Također je naglasio važnost ovog projekta te je pozdravio održavanje kako simulacija stožernih vježbi, tako i  nacionalnu radionicu.
 
Na kraju radionice kroz upitnike su prikupljena zanimljiva gledišta vezana za korisnost WACOM alata, ali i nužnost češće provedbe stožernih vježbi te bolje komunikacije između samih stožera. Sudionici radionice su se složili kako će alati razvijeni kroz WACOM projekt omogućiti upravo ono što je trenutno nedostatno.
 
Podsjetimo kako je glavni cilj WACOM-a poboljšati prekogranične kapacitete za slučajeve onečišćenja i poplava na vodotocima u slivu rijeke Save, unaprijediti suradnju između ključnih aktera (civilne zaštite, administracije za upravljanje vodama i riječnu plovidbu) i zajedničko razvijanje procedura za aktivaciju protokola upravljanja nesrećama u slivu. U projektu sudjeluju projektni partneri iz Hrvatske, BIH, Slovenije i Srbije iz različitih područja djelovanja (upravljanje vodama, civilna zaštita, riječna plovidba i istraživačke ustanove) te pridruženi partneri, također, iz savskih zemalja. Projekt je započeo u srpnju 2020. i traje do prosinca 2022. godine, a vodeći partner projekta i projektni koordinator je Univerza Ljubljana. Projekt je odobren od strane EU INTERREG Danube Transnational Programme, prioritetni specifični cilj Poboljšanje pripremljenosti za upravljanje rizikom zagađenja okoliša te se sufinancira sredstvima EU (ERDF i IPA II) u vrijednosti 11,78 milijuna kuna.

Pisane vijesti