Održan sastanak inicijative održavanja Europskog dana kulture u prometu u Republici Hrvatskoj

Slika slike/foto%207_19/02072019%20-%20web%20-3.jpg
Danas se u prostorijama Ministarstva mora, prometa i infrastrukture održao sastanak čija tema je bila inicijativa da se Dan prometne kulture, koji se svake godine u Mađarskoj obilježava 11. svibnja, proširi na cijelu Europsku uniju te time Dan prometne kulture postane Europski dan prometne kulture.
 
Na sastanku, čiji domaćin je bila Državna tajnica Brnjac sa suradnicima, prisustvovali su još i Nje. E. József Magyar, veleposlanik Mađarske, mađarski stručni tim zadužen za promet, predstavnici Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu predvođeni dekanom dr. sc. Tomislavom Josipom Mlinarićem, predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova s zamjenikom glavnog ravnatelja policije Josipom Čelićem i dr.
 
Državna tajnica Brnjac uvodno je pozdravila inicijativu i upozorila na važnost ponašanja sudionika u prometu pri čemu je u nastavku istaknula i važnost podizanja svijesti o ponašanju sudionika u prometu s ciljem povećanja sigurnosti u svim prometnim granama.
 
Inicijativa Europskog dana kulture u prometu pokrenuta u Mađarskoj 2011., a službeno se počela obilježavati 2015. godine. 
 
Dr.sc. Mlinarić istaknuo je da bi kulturu u prometu trebalo dići na višu razinu te bi u tom smislu trebalo iskoristiti nadolazeće predsjedanje Republike Hrvatske Europskom unijom. U tome bi veliku ulogu trebalo imati Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture te Ministarstvo unutarnjih poslova koje je načelno podržalo ovu inicijativu.
 
Zamjenik glavnog ravnatelja policije Čelić podsjetio je da Ministarstvo unutarnjih poslova sudjeluje u velikom broju projekata kojima je cilj smanjenje nesreća u prometu te kako je svaka inicijativa u tom smjeru više nego dobrodošla dok je Janos Toth s Prometnog fakulteta Budimpeštanskoga sveučilišta za tehnologiju i ekonomiku prezentirao način obilježavanja Dana prometne kulture u Mađarskoj uz napomenu da se događanja se odvijaju na području cijele države te da su ona na volonterskoj osnovi s vrlo malim financijskim sredstvima.
 
Na kraju sastanka je dogovoreno kako će predstavnici oba ministarstva pokrenuti daljnju inicijativu da se dobije i politička podrška realizaciji inicijative održavanja Europskog dana kulture u prometu u Republici Hrvatskoj pri čemu bi nositelj realizacije inicijative bio Fakultet prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu.
 
U završnim minutama dekan Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu dr.sc. Tomislav Josip Mlinarić predao je i zahvalnicu Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture te se time zahvalio ministarstvu i Državnoj tajnici Brnjac na podršci i svim zajedničkim aktivnostima koje su doprinijele promociji ali i održavanju konferencije pod nazivom Znanost i razvitak prometa (ZIRP). Pri tom se moglo čuti kako je ZIRP jedna od vodećih konferencija u području prometa i logistike u regiji s jasnom međunarodnom prepoznatljivošću koja sustavno povezuje inovativna rješenja temeljena na znanstvenim istraživanjima te njihovoj primjeni u praksi.

 


Stranica