Održan radni sastanak o projektima lučke infrastrukture u Puli

  • Slika /slike/foto 7_23/foto PPVRH-PULA 10-7_23/nsl PPVRH-PULA 10-7_23.jpg
  • Slika
  • Slika
Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković boravio je u ponedjeljak, 10. srpnja 2023. godine u Puli, gdje je u pulskoj Komunalnoj palači sudjelovao na radnom sastanku na temu sanacije pulskog lukobrana i rekonstrukcije Rive. Na sastanku su, uz potpredsjednika Vlade i ministra Butkovića, sudjelovali i gradonačelnik Grada Pule Filip Zoričić, župan Istarske županije Boris Miletić, član Uprave ACI d.d. Josip Ostrogović, ravnatelj Lučke uprave Pula Dalibor Brnos i Anton Kliman, zastupnik u Hrvatskom saboru.
 
„Imali smo danas vrlo kratak, ali operativan sastanak na temu dva vrlo bitna projekta ovdje u Gradu Puli, odnosno u Istri. To je sanacija, rekonstrukcija i dogradnja pulskog lukobrana i rekonstrukcija postojeće rive.“, izjavio je  potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture naglasivši kako se radi o dva vrlo velika i značajna projekta koji su u ingerenciji Županijske lučke uprave, odnosno Grada Pule. Nadalje je istaknuo kako je financijska vrijednost projekata velika te da bi se, bez pomoći Ministarstva, Vlade i europskih sredstava, projekti teško mogli realizirati.
 
„Što se tiče prvog projekta rekonstrukcije, sanacije i dogradnje pulskog lukobrana, koji je napravljen za vrijeme Austro-Ugarske, vrijednost tog projekta je negdje oko 20 milijuna eura.“, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar Butković podsjetivši kako su Ministarstvo i Republika Hrvatska u posljednje vrijeme pokrenuli veliki investicijski ciklus u rekonstrukciju i izgradnju riva i lukobrana na čitavoj hrvatskoj obali. Također je dodao kako se svakodnevno ili otvaraju novi radovi ili završavaju postojeći projekti te da će i ovaj projekt, kako sada stvari stoje, naći svoje mjesto u novoj financijskoj perspektivi koja bi se trebala otvoriti na jesen, a za to bi vrijeme Lučka uprava trebala doći do građevinske dozvole, pribaviti svu dokumentaciju i javiti se na poziv Ministarstva. „To je sada na Lučkoj upravi da dođe što prije do građevinske dozvole. Projekt je zaista u ozbiljnoj fazi, oni bi trebali vrlo brzo dobiti građevinsku dozvolu.“, zaključio je Butković osvrnuvši se i na projekt rekonstrukcije pulske rive - projekt u ingerenciji Grada Pule i djelomično ACI-ja.
„Za taj projekt je potpisan i memorandum, tj. sporazum o razumijevanju, gdje će Grad Pula i tvrtka ACI zajednički izraditi idejno rješenje koje se već sada radi.“, nastavio je Butković istaknuvši kako se radi o projektu vrijednom oko 12 milijuna eura koji će se djelomično financirati iz europskih sredstava, dok će dio, sukladno memorandumu, preuzeti ACI.
 
„Imamo dva vrlo velika projekta ovdje u Puli u Istri kada govorimo o lučkoj infrastrukturi. Jedan vrlo ozbiljan koji bi trebao već ove godine imati ugovor o bespovratnim sredstvima, a ovaj drugi, kad se govori o rekonstrukciji rive, za to će trebati nekoliko mjeseci da se još pripremi.“, zaključio je Butković naglasivši kako su Ministarstvo i Vlada dali punu potporu realizaciji oba projekta.
 
Istarski župan Miletić oba je projekta ocijenio iznimno vrijednim za Pulu i Istarsku županiju te je dodao kako je projekt za sanaciju, rekonstrukciju i dogradnju pulskog lukobrana napravljen još 2004. godine, a građevinska dozvola za sanaciju lukobrana ishodovana 2008. godine. "Mi smo oduvijek inzistirali prema Vladi da se taj strateški projekt izvrši naročito zbog sigurnosti grada Pule.“, naglasio je Miletić istaknuvši kako tada nisu postojala europska sredstva na koje sada imamo pravo pristupa.
 
"Ova dva projekta nisu samo infrastrukturno važna već i ekološki te važna iz sigurnosnog aspekta. Riva je u lošem stanju kao uostalom i lukobran.“, izjavio je pulski gradonačelnik Zoričić dodavši kako je Pula grad koji živi uz more, ali i na trgovima te da će tim projektom Pula živjeti i na moru.

Najave