Održan Okrugli stol gospodarskog foruma u okruženju luka unutarnjih voda Savskog sliva

Slika /slike/foto 4_19/foto UnPL-ZGKSB 4-4_19/1 z UnPL-ZGKSB 4-4_19.jpg
Okrugli stol na temu gospodarskog foruma u okruženju luka unutarnjih voda Savskog sliva održan je danas u organizaciji Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Uprave unutarnje plovidbe u službenim prostorijama HGK Županijske komore Slavonski Brod, na kojem su se uz predstavnike Ministarstva i Savske komisije okupili brojni gospodarstvenici te predstavnici lokalne i regionalne samouprave.

Pomoćnica ministra ispred Uprave unutarnje plovidbe resornog Ministarstva, Duška Kunštek otvorila je Okrugli stol te održala pozdravnu riječ i uvodno predavanje, u kojemu je sudionicima objasnila viziju i cilj skupa, a u svojem uvodnom obraćanju istaknula je važnost redefiniranja aktualnog stanja plovnosti rijekom Savom: "Riječni promet u Republici Hrvatskoj godinama je zapostavljan, ali se sada aktivno radi na njegovoj revitalizaciji. Kroz strukturne reforme Republike Hrvatske 2018. godine, jačanje konkurentnosti i gospodarstva naših luka je prepoznato kao cilj i misija koju moramo odraditi ove godine.". - rekla je pomoćnica ministra Kunštek, dok su njezini suradnici ispred nadležne Uprave održali prezentaciju rezultata i zaključaka 'Analize načina korištenja gospodarskih zona na lučkom području, luka od državnog značaja s ciljem podizanja konkurentnosti riječnog prometa', kao aktivnost u poglavlju jačanja konkurentnosti gospodarstva Nacionalnog programa reformi tijekom 2018. godine.

U sklopu održanog Okruglog stola sudionicima su predstavljeni potencijali riječnog prometa, kao i razvojni projekti luka na unutarnjim vodama Savskog sliva, konkretno, predstavljena je plovnost rijeke Save u odnosu na projekte revitalizacije, koji se provode, a o čemu je govorio zamjenik tajnika za plovidbu Savske komisije, Željko Milković, koji je u svojem izlaganju rekao kako su potencijali luke Brod veliki, ali da bi se mogli ostvariti potrebno je pravno riješiti problem plovnosti rijeke Save, pri čemu je istaknuo kako ovaj problem susjedne zemlje već rješavaju problem plićina produbljivanjem riječnog korita, dok bi na području Hrvatske građevinska dozvola za izvođenje takvih zahvata trebala biti gotova do 2020. godine: "Važnost ulaganja u luku i lučku infrastrukturu prepoznala je i Brodsko-posavska županija i Hrvatska gospodarska komora koja smatra da bi daljnji razvoj riječnog prometa u županiji, mnogo značio za gospodarski razvoj županije i njenih gospodarstvenika. Ovo je prvi okrugli stol na ovu temu, u planu je još jedan na kojem će se raspravljati o Dunavskom slivu.". – rekao je tajnik Milković.

U nastavku skupa održana je panel rasprava, u kojoj su uz pomoćnicu ministra, Dušku Kunštek sudjelovali ravnatelj Lučke uprave Slavonski Brod, Marijan Jurić, ravnatelj Lučke uprave Sisak, Ivica Štefičić i direktor HGK Županijske komore Slavonski Brod, Krešimir Rudec.

Ravnatelj LU Slavonski Brod Jurić istaknuo je činjenicu da je u području Luke Brod, uz postojećih 900 000 kvadratnih metara trenutno na raspolaganju dodatnih 24 tisuće kvadrata, koji se mogu iznajmiti, odnosno, gospodarski angažirati u nekoj od adekvatnih gospodarskih aktivnosti: Ja sam zadovoljan odazivom gospodarstvenika iz Slavonskog Broda i pogotovo kolega iz Siska.“. – rekao je ravnatelj Jurić te istaknuo da se infrastrukturni radovi na unaprjeđenju lučkih kapaciteta odvijaju bez zastoja, u predviđenim rokovima te bi u četvrtom ili petom mjesecu 2020. godine radovi trebali biti gotovi, čime će se uspostaviti spoj željezničke pruge sa obalom, u cilju lakšeg i bržeg pretovara tereta, rekao je ravnatelj Jurić.

Između mnogobrojnih tema koje su bile u središtu panel rasprave, kao izrazito značajna tema istaknuti su potpore za brodare unutarnje plovidbe, razvojni programi i projekti luka Slavonski Brod i Sisak, stanje plovnosti rijeke Save te s tim u svezi svi pokrenuti, kao i budući projekti u cilju revitalizacije rijeke Save, a čijom realizacijom će se ostvariti izravni pozitivni utjecaji na stanje gospodarstva u Brodsko - posavskoj i Sisačko - moslavačkoj županiji te je u tom smislu, u zaključku skupa pomoćnica ministra, Duška Kunštek  izrazila je zadovoljstvo iznesenim podatcima predstavnika lučkih vlasti i gospodarskih subjekata te istaknula aktivnosti koje se provode na razini resornog Ministarstva u svrhu unaprjeđenja riječnog prometa, u toku rijeke Save, ali i drugih plovnih putova: "Intencija podizanja konkurentnosti riječnog prometa svakako podrazumijeva potrebu da stvorimo uvjete za umanjenje i po mogućnosti potpuno uklanjanje administrativnih prepreka, kako bi smo mogli povećati potpore u riječnom prijevozu, ali i intenzivirati povlačenje sredstava iz EU fondova za infrastrukturne projekte u lukama i plovnim putovima, dok je istovremeno potrebno ulagati u novu flotu na rijeci Savi, koja je tehnološki inovativna, ekološki prihvatljivija od postojeće i prilagođena Savskom plovnom putu, koji je specifičan u domeni prirodnog i nereguliranog vodnog režima.". - zaključila je pomoćnica ministra, Duška Kunštek.

Pisane vijesti