Održan bilateralni susret ministra Butkovića i kosovskog ministra Aliuja

  • Slika /slike/foto 2_22/foto MMPI RH-RKS 14-2_22/nsl MMPI RH-RKS 14-2_22.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i ministar životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture Republike Kosovo Liburn Aliu sastali su se u ponedjeljak, 14. veljače u prostorijama Ministarstva mora, prometa i infrastrukture u Zagrebu. Tema susreta dvaju ministara bila je suradnja između Republike Hrvatske i Republike Kosovo u području zračnog i željezničkog prometa.
 
Ministri su izrazili obostrano zadovoljstvo održanim sastankom istaknuvši kako su razgovarali o važnim temama i aktivnostima dva ministarstva te najavili da će o daljnjem jačanju suradnje u travnju ove godine razgovarati u Prištini.
 
Na sastanku se razgovaralo o aktivnostima Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, trenutnim ulaganjima, vrijednim više od 25 milijardi kuna, u cestovnu i željezničku infrastrukturu. "Uz državne tajnike u Ministarstvu, sastanku su nazočili i predsjednici uprava HŽ Infrastrukture i HŽ Carga te smo se u zajedničkom tonu složili da je ulaganje u prometnu infrastrukturu bitno za obje države.", izjavio je ministar Butković te istaknuo kako će, uz predsjednike uprava tvrtki iz resora, u posjet Republici Kosovo u četvrtom mjesecu ići i gospodarstvenici koji su zainteresirani za daljnje unaprjeđenje gospodarske suradnje među dvjema državama.
 
Osim o ulaganjima u infrastrukturu, ministri su razgovarali i o zračnom povezivanju, kao i o ponovnom pokretanju linije Zagreb – Priština, koja bi ponovno trebala biti uspostavljena za mjesec i pol dana. "Nedavno smo uveli liniju Zagreb – Priština koja je privremeno obustavljena, no dogovor je da ćemo zajedničkim snagama učiniti sve da ona ponovno zaživi i funkcionira te bude profitabilna i rentabilna.", rekao je ministar Butković, a s njime se složio i kosovski ministar Aliu.
 
Ministar životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture Republike Kosovo Aliu zahvalio je na održanom sastanku s ministrom prijateljske države, gospodinom Olegom Butkovićem te je izrazio nadu o novim mogućnostima suradnje između dviju država. "Ovo je jako bitno za našu državu te nam iskustva Republike Hrvatske povezano s infrastrukturom i gradnjom infrastrukturnih objekata mogu itekako biti od pomoći.", izjavio je ministar Aliu koji s velikim zadovoljstvom očekuje hrvatskog kolegu u travnju na sastanku u Prištini.
 
Na sastanku su sudjelovali i saborska zastupnica Ermina Lekaj Prljaskaj, predstavnica albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske manjine u Hrvatskom saboru, NJ. E. dr. Martin Berishaj, veleposlanik Republike Kosovo u Republici Hrvatskoj te suradnici dvaju ministara i predstavnici tvrtki iz željezničkog sektora.

Vijesti iz medija