Održan 8. tehnički sastanak projekta WACOM

  • Slika /slike/foto 10_21/foto WACOM-ZG 25-26-10_21/nsl WACOM-ZG 25-26-10_21.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
U organizaciji Ministarstva mora, prometa i infrastrukture od 25. do 26. listopada ove godine, održavao se 8. tehnički sastanak projekta WACOM pod nazivom "Upravljanje izvanrednim situacijama u slivu rijeke Save".

Riječ je o međunarodnom projektu u kojem sudjeluju četiri države kroz koje prolazi rijeka Sava – Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Slovenija i Srbija, a koji se sufinancira europskim sredstvima iz INTERREG Danube Transnational Programme, u okviru specifičnog cilja "Poboljšanje pripremljenosti za upravljanje rizikom zagađenja okoliša". 

Okupljenima se ispred Ministarstva odnosno Uprave unutarnje plovidbe, kao organizatora ovog događanja, obratila ravnateljica Uprave Duška Kunštek te organizatorica događanja Lana Deraković-Rakas.

Projektni partneri raspravljali su o rezultatima tri regionalne radionice održane u rujnu ove godine, analizama uključenih ciljnih skupina te o trenutnim aktivnostima vezanim uz isporuku rezultata, komunikacijskim aktivnostima i razvoju samog alata. 

Na održanom sastanku predstavljen je i nacrt modela akcidentnog onečišćenja, kao i zahtjevi za potrebnim podacima te se razgovaralo o nacrtu smjernica i specifičnim scenarijima onečišćenja i poplava koje je s tim ciljem potrebno izraditi.

Projektni partneri su također ucrtali smjer za organizaciju stožernih vježbi koje su, u okviru projekta, planiraju održati slijedeće godine, a 27. listopada za projektne je partnere organiziran i tehnički posjet i plovidba replikom Žitne lađe na rijeci Kupi kod grada Karlovca.
 
Vodeći partner projekta i projektni koordinator je Univerza Ljubljana, a podsjetimo, u projektu sudjeluju partneri iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Srbije s različitih područja djelovanja (upravljanje vodama, civilna zaštita, riječna plovidba i istraživačke ustanove) te pridruženi partneri iz savskih zemalja.

Provedba projekta započela je u srpnju 2020. i trajat će do prosinca 2022. godine.

Pisane vijesti