Objavljen prvi poziv za CEF: 11,9 milijardi eura za bolju prometnu povezanost u Europi

Slika /arhiva/1 TEN-T 12-9_14.JPG
Europska komisija u četvrtak je pozvala države članice da predlože projekte kojima će se poboljšati prometna povezanosti u Europi, za što su osigurana sredstva u vrijednosti od 11,9 milijardi eura.

Riječ je o dosad najvišem pojedinačnom iznosu sredstava namijenjenom prometnoj infrastrukturi, koji se osigurava kroz Instrument za povezivanje Europe (Connecting Europe Facility – CEF), a koji je osnovan kao dodatni financijski instrument iz kojeg države članice, osim iz postojećih Strukturnih i Kohezijskog fonda, mogu financirati projekte na devet koridora Osnovne  mreže.

Ukupna sredstva CEF-a namijenjena prometu za razdoblje od 2014. do 2020. iznose 26 milijardi eura, što je triput više u usporedbi s 8 milijardi eura koliko je na raspolaganju bilo za razdoblje 2007. – 2013., a dio je najtemeljitije reforma politike EU za prometnu infrastrukturu od njezina nastanka 80-ih godina prošlog stoljeća.

Republici Hrvatskoj, koja se podsjetimo, nalazi na dva koridora Osnovne mreže, Mediteranskom i Rajna – Dunav koridoru i ima klasificirane četri luke na Osnovnoj mreži: Rijeku, Vukovar, Slavonski Brod i zračnu luku Zagreb, na raspolaganju će za sektor prometa biti 456 milijuna eura koje ćemo moći aplicirati do kraja 2016. godine.

Potpredsjednik Komisije nadležan za promet Siim Kallas, rekao je kako je promet ključan za uspješno europsko gospodarstvo i da je ulaganje u prometnu povezanost radi pokretanja gospodarskog oporavka važnije no ikad prije, a upravo će većina sredstava CEF-a biti namijenjena projektima na devet glavnih prometnih koridora Osnovne  mreže  koji će činiti gospodarsku žilu kucavicu jedinstvenog europskog tržišta.

Nova osnovna mreža koja će se uspostaviti do 2030. povezivat će: 94 glavne europske luke željeznicom i cestovnim prometnicama, 38 ključnih zračnih luka željezničkom vezom s velikim gradovima, 15 tisuća kilometara željeznice modernizirane za velike brzine i 35 prekograničnih projekata za smanjenje uskih grla.

“Europske regije koje nisu dobro prometno povezane neće moći rasti niti napredovati.“ - dodao je Kallas i zaključio da države članice moraju iskoristiti ovu priliku i predstaviti projekte za financiranje kako bi mogle biti bolje povezane, konkurentnije i omogućiti lakše i brže putovanje građanima i poduzetnicima.

Države članice ponude će moći dostaviti do 26. veljače 2015., a rezultati natječaja, odnosno projekti kojima su dodijeljena sredstva bit će objavljeni u ljeto 2015..


Najave