Obilježena 70. obljetnica emisije "Pomorska večer"

  • Slika /slike/foto 10_22/foto PPVRH-MIN-ZD 10-10_22/nsl PPVRH-MIN-ZD 10-10_22.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković boravio je u ponedjeljak, 10. listopada u Zadru gdje je sudjelovao na svečanosti povodom 70. obljetnice radijske emisije "Pomorska večer".
 
Svečanost se održala na brodu Sv. Šime II na Branimirovoj obali u zadarskoj gradskoj luci, a sa broda je tim povodom uživo emitirana slavljenička emisija kojom je obilježena ova okrugla obljetnica.
 
Naime, kao jedna od najdugovječnijih i najstarijih tematskih emisija Hrvatskoga radija, emisija je po prvi puta emitirana davne 1952. godine te je tijekom dugih sedam desetljeća postojanja doslovno postala sinonimom za sve ono što je vezano uz pomorstvo i pomorce.
 
"Pomorska večer koja danas slavi 70 godina ušla je u našu krv, u naše živote. Nezaobilazan je faktor bila i svim onim pomorcima koji su u ono vrijeme navigavali. Vijađi su trajali puno dulje nego sada i jedina spona sa domovinom, sa obitelji, bila je upravo Pomorska večer.", izjavio je tom prigodom potpredsjednik Vlade i ministar Butković dodavši kako je emisija i onda i danas otkrivala, usmjeravala te kreirala pomorsku politiku, od pomorskog gospodarstva, pomorskih zakona, kao i svega ostaloga što se odnosi na pomorstvo. Urednicima Pomorske večeri dodao je kako Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture ostaje i dalje suradnik i partner u otvaranju svih tema nezaobilaznih za pomorstvo i pomorce.
 
Gostujući u slavljeničkom izdanju ove kultne pomorske emisije potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture osvrnuo se i na investicijski ciklus koji se danas događa u pomorskoj i lučkoj infrastrukturi te je istaknuo kako su investicije ono na što smo usredotočeni u zadnje vrijeme. "Mi smo pomorska zemlja, okrenuta moru, živimo od mora i u tome smislu veselimo se investicijama i tom velikom investicijskom ciklusu u lučku infrastrukturu.", naglasio je potpredsjednik Vlade i ministar Butković koji je svoje gostovanje zaključio porukom pomorcima da i dalje slušaju Pomorsku večer te da ih ispunjava i dalje, kao i svih ovih 70 godina.
 
Istaknimo kako je emisiju pokrenuo, i dugi niz godina uređivao, novinar Branko Knezoci potaknut spoznajom o poteškoćama koje su hrvatski pomorci imali u održavanju veza s obiteljima. Emisija je dugo vremena bila doslovno jedina veza s pomorcima diljem svijeta.
 
Na svečanosti obilježavanja 70. obljetnice ove kultne i nezaobilazne pomorske emisije, uz potpredsjednika Vlade i ministra Butkovića, sudjelovali su i državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver, zadarski župan Božidar Longin, gradonačelnik Grada Zadra Branko Dukić, predsjednik Uprave Jadrolinije David Sopta te ravnatelj Lučke uprave Zadar Željko Knežević i dr.

Pisane vijesti