Neformalna videokonferencija ministara nadležnih za telekomunikacije

Slika /slike/foto 12_20/foto dtGOSPOCIC-VIDEOKONF 7-12_20/nsl dtGOSPOCIC-VIDEOKONF 7-12_20.jpg
Državni tajnik dr. sc. Alen Gospočić sudjelovao je na neformalnoj videokonferenciji ministara nadležnih za telekomunikacija, koja je održana 7. prosinca 2020. godine, a na kojoj se raspravljalo o novom zakonodavnom prijedlogu Europske komisije – Aktu o upravljanju podacima, odnosno Prijedlogu uredbe o upravljanju europskim podacima. Rasprava se vodila na temelju dva pitanja koja je pripremilo njemačko predsjedništvo, a odnose se na regulatorni okvir za olakšavanje uporabe podataka, poticanje učinkovitog i pouzdanog dijeljenja podataka te jačanje europskih dionika u pogledu uporabe podataka, bez postavljanja prepreka.

Državni tajnik Gospočić u raspravi je izrazio mišljenje da osnovni okvir trebaju činiti obrazovanje i digitalne vještine ljudi koji proizvode podatke, upravljaju njima te sudjeluju u obradi tih podataka, te se založio za fleksibilan pristup koji će zaštititi interese građana, ali vodeći računa i o razvoju podatkovnog gospodarstva. Također, naglasio je da se Hrvatska zalaže za omogućivanje prekograničnog pristupa podacima i veću dostupnost podataka javnog sektora, proširenjem kategorija podataka koji se mogu ponovno upotrebljavati.

U dijelu dnevnog reda s točkama pod "Razno" njemačko predsjedništvo informiralo je ministre o aktualnim zakonodavnim prijedlozima koji se odnose na prijedloge uredaba o e-privatnosti, o privremenom odstupanju od Direktive o e-privatnosti u svrhu borbe protiv seksualnog zlostavljanja djece na internetu, o uspostavi programa Digitalna Europa te o osnivanju Centra kompetencija i Mreže kompetencija u području kibernetičke sigurnosti. Predstavljeni su i Zaključci Vijeća o kibernetičkoj sigurnosti povezanih uređaja, koje Hrvatska podupire i odobrava primjenu pisanog postupka za njihovo donošenje.

Europska komisija predstavila je Program rada za 2021. godinu, a poljska delegacija, u ime skupine država članica koju čini i Hrvatska, predstavila je neslužbeni dokument (Non-paper) o pravnom okviru za sigurnost mrežnih i informacijskih sustava, koji je trenutačno u primjeni u Europskoj uniji kroz NIS Direktivu, a koji prema našem mišljenju ne treba mijenjati novim zakonodavnim mjerama.

Njemačko predsjedništvo predstavilo je i Zajedničku izjavu država članica o europskoj inicijativi za procesore i poluvodičke tehnologije, koju podupire i Hrvatska, osobito stoga što će njezinim potpisivanjem postojeće inicijative, u kojima sudjeluju hrvatski znanstvenici i istraživači u ovom području, dobiti dodatni poticaj, a hrvatski mali i srednji poduzetnici priliku za snažnije uključivanje u područje poluvodiča i mikroelektronike. Zajedničku izjavu potpisao je, zajedno s predstavnicima drugih država članica, uoči održavanja ovoga sastanka, u ime Republike Hrvatske, ministar Oleg Butković.

Vijesti iz medija