Natječaj za prvu fazu izbora koncesionara za Zračnu luku Zagreb

Slika /arhiva/nsl zg zl 2_11.jpg

Zračna luka Zagreb - grafički prikaz idejnoga rješenja izgradnje novoga putničkoga terminalaMinistarstvo mora, prometa i infrastrukture objavilo je danas obavijest o namjeri davanja koncesije za građenje i upravljanje novim te postojećim putničkim terminalom i pripadajućom infrastrukturom Zračne luke Zagreb, s rokom za dostavu zahtjeva za sudjelovanjem do 4. travnja ove godine do 16 sati.

Riječ je o natječaju za prvu fazu izbora koncesionara za Zračnu luku Zagreb, što je objavljeno danas u elektroničkom oglasniku javne nabave Narodnih novina i u dnevnom tisku, uz napomenu da se zahtjevi za sudjelovanje u postupku davanja koncesije za Zračnu luku Zagreb (ZLZ) dostavljaju na adresu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Zainteresirani ponuditelji uz pisani zahtjev trebaju dostaviti i uvjete koji dokazuju njihove pravne, poslovne, tehničke i financijske sposobnosti, a pri odabiru će se, kako stoji u obavijesti, primjeniti kriterij ekonomski najpovoljnije ponude.

Za provođenje tog postupka (davanja koncesije za javne radove na Zračnoj luci Zagreb) Ministarstvo je zadužila hrvatska Vlada na svojoj jučerašnjoj sjednici.

Resorni ministar BOŽIDAR KALMETA na jučerašnjoj je sjednici Vlade naglasio da će natječaj ići u dvije faze, odnosno da će u drugu fazu ići ponuditelji koji prođu prvu fazu i budu kvalificirani.

Pritom je naveo i da su već do sada mnogi pokazali veliko zanimanje za koncesiju za Zračnu luku Zagrebu, među kojima i velike europske zračne luke.
budući putnički terminal zračne luke 'Zagreb'
Ukupna vrijednost te investicije u prvoj fazi je 192 milijuna eura, a u drugoj (kada broj putnika godišnje dosegne pet milijuna) vrijednost se procjenjuje na još 29 milijuna eura, što je sveukupno više od 320 milijuna eura.

Vlada je zaključkom zadužila ministarstva prometa i gospodarstva da predlože model po kojem bi se radnicima Zračne luke Zagreb ponudilo stjecanje do 10 posto udjela u temeljnom kapitalu te luke.

U Zračnoj luci Zagreb država ima 55 posto udjela, Grad Zagreb 35 posto te Velika Gorica i Zagrebačka županija po pet posto.


(Hina)Najave