Nastavlja se istraga o nesreći na Jadrolinijinom trajektu Lastovo

Slika /slike/1n wb-kck 22-1_20.jpg
Nastavno na priopćenje o nesreći na Jadrolinijinom trajektu Lastovo u Malom Lošinju, prilikom koje su smrtno stradala tri člana posade dok je četvrti teško ozlijeđen, dostavljamo priopćenje o daljnjem postupanju Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

U ponedjeljak, 12. kolovoza nastavila se istraga o nesreći na Jadrolinijinom trajektu Lastovo.

Sukladno Pomorskom zakoniku u slučaju pomorske nesreće ili pomorske nezgode Ministarstvo provodi izvide pomorskih prekršaja, u skladu s odredbama propisa kojima se uređuje prekršajni postupak, radi otkrivanja i kažnjavanja počinitelja pomorskih prekršaja koji su u vezi s događajem pomorske nesreće ili nezgode. Istragu provode ovlašteni djelatnici Ministarstva i nadležne Lučke kapetanije.

Utvrđivanje okolnosti i uzroka nesreće te predlaganje korektnih mjera za njihovo sprječavanje
Usporedno s ovom istragom, Agencija za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu provodi sigurnosnu istragu radi utvrđivanja okolnosti i uzroka, koji su do pomorske nesreće doveli te predlaganja korektivnih mjera za njihovo sprječavanje i ponavljanje, unaprjeđivanje sigurnosti plovidbe, kao i smanjivanje opasnosti od posljedica pomorskih nesreća.

Sigurnosna istraga provodi se neovisno o svim istragama koje o pomorskoj nesreći provode druga državna tijela.

O rezultatima istraga javnost će biti pravovremeno obaviještena.

Pisane vijesti