Nastavak ulaganja u luke bespovratnim sredstvima EU: potpisan 35 milijuna kuna vrijedan ugovor za Cresku luku

Slika /arhiva/nsl MIN-LU-CRES 23-7_18.jpg
Danas je na Cresu svečano potpisan Ugovor o dodjeli gotovo 34 milijuna kuna bespovratnih sredstava kojima će se sufinancirati više od 39 milijuna kuna vrijedna rekonstrukcija i dogradnja zapadnog dijela luke Cres.

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava potpisali su ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU), Tomislav Petric sa ravnateljem Županijske lučke uprave, Antonom Opatićem.

Rezultat je to uspješne prijave Županijske lučke uprave Cres na natječaj koji je u listopadu prošle godine objavilo Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, a kojim po prvi puta, sredstvima EU sufinancira unaprjeđenje lučke infrastrukture u funkciji obalnog linijskog pomorskog prometa.

„Ovo danas ovdje je sigurno veliki dan za grad Cres, za sve njegove građanke i građane jer svi mi koji živimo na moru i od mora i uz more, znamo što znači graditi luke, znamo što znači graditi lukobrane, rive. To, osim ovog osnovnog funkcionalnog otočnog povezivanja, kako i je ovaj projekt osmišljen u samom početku, ima sigurno širi značaj u gospodarskom i turističkom smislu jer će Cres ovim projektom promijeniti svoj izgled uz more i podići kvalitetu života svih ljudi koji žive i dolaze na Cres.“. - rekao je pred potpisivanje Ugovora ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković te dodao kako je sličan projekt, prije dva mjeseca, potpisan i u Tkonu, a zatim i u Crikvenici.

„Identificirano je 28 projekata, a ukupna vrijednost koja je nam je na raspolaganju iz europskih fondova je 80 milijuna eura i mislim da s ovim počinje renesansa na hrvatskoj obali, jer nikada do sada, u vremenu Austro - Ugarske, nije ulagano u rive, u lukobrane kao što činimo sada.“. - zaključio je ministar Butković.

Projekt “Rekonstrukcija i dogradnja zapadnog dijela luke Cres”, a za koji su danas dodijeljena bespovratna sredstva, sastoji od izgradnje vanjskog lukobrana u dužini od oko 185 metra i širini od 6 metara, postavljenog na dva reda pilota, te rekonstrukcije i dogradnje obale u dužini od 280 metara, širine zahvata proširenja obale prema moru od 2 - 11 metara.

Uz potpisnike su na svečanom potpisivanju Ugovora prisustvovali i državna tajnica u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova EU, Spomenka Đurić, pomoćnici ministra mora, prometa i infrastrukture i gradonačelnik Grada Cresa, Kristijan Jurajko.


Pisane vijesti