Nakon 25 godina potpisan Kolektivni ugovor za pomorce

  • Slika /slike/foto 6_23/foto PPVRH-K-UGOVOR 29-6_23/nsl PPVRH-K-UGOVOR 29-6_23.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
FOTO: JADROLINIJA i HINA
Danas je u Rijeci potpisan Kolektivni ugovor za pomorce na brodovima koji obavljaju prijevoz u linijskom obalnom pomorskom prometu. Svečanosti potpisivanja Ugovora prisustvovali su potpredsjednik Vlade RH i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, predsjednik Uprave Jadrolinije David Sopta, predstavnici Hrvatske udruge brodara Mare Nostrum, predstavnici sindikalnih partnera te ostali cijenjeni uzvanici.

Posljednji kolektivni ugovor za pomorce u kabotaži potpisan je 1998. godine. Kolektivni ugovor zaključuje se u dobroj vjeri radi promicanja i održavanja socijalnog dijaloga i skladnih odnosa između Hrvatske udruge brodara Mare Nostrum i Sindikata koji se temelje na obostranom uvažavanju interesa i prava članica Udruge i Pomoraca. Potpisnici ugovora su Hrvatska udruga brodara Mare Nostrum, Sindikat pomoraca Hrvatske i Nezavisni sindikat pomoraca putničkih brodova Hrvatske.

Novim Kolektivnim ugovorom uređuju se radni i socijalni standardi temeljem kojih se sklapaju ugovori o radu pomoraca s brodarima kako je propisano Zakonom o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu. Konkretno, povećava se iznos pomorskog dodatka, hranarine, kao i same plaće pomoraca. Cilj je ovaj kolektivni ugovor proširiti na cjelokupnu djelatnost linijskog prijevoza kako bi se primjenjivao na sve hrvatske pomorce i pomorce drugih država članica Europskog gospodarskog pojasa koji plove na brodovima koji obavljaju prijevoz u linijskom obalnom pomorskom prometu u Republici Hrvatskoj, u cilju osiguranja istih polazišta i iste razine radnih i socijalnih prava.

Kolektivni ugovor za pomorce na brodovima koji obavljaju prijevoz u linijskom obalnom pomorskom prometu (2023.) stupa na snagu i primjenjuje od dana 01. rujna 2023. godine.

Pisane vijesti