Ministri Butković i Fuchs potpisali pismo potpore Sveučilištu u Rijeci

  • Slika /slike/foto 2_24/foto PPVRH-UNIRI 23-2_24/nsl PPVRH-UNIRI 23-2_24.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković boravio je danas u Rijeci gdje je, zajedno s ministrom znanosti i obrazovanja Radovanom Fuchsom, potpisao Pismo potpore Sveučilištu u Rijeci u prijavi Zajednice znanja i inovacija za područje vodnih, morskih i pomorskih sektora i ekosustava (''Pomorski ZZI'') Europskog instituta za inovacije i tehnologiju (ETI) programa Obzor Europa.

Prigodna svečanost potpisivanja održana je na Rektoratu riječkog Sveučilišta, a sve sudionike pozdravio je potpredsjednik Vlade i ministar Butković, koji je tom prigodom izrazio zadovoljstvo današnjim hvalevrijednim događajem, koji je okupio brojne uzvanike iz područja vodnih, morskih i pomorskih sektora i ekosustava i koji su, prema njegovim riječima, zajednički dali značajan doprinos osnivanju europske Zajednice znanja i inovacija, koja će djelovati u Hrvatskoj.

„U tom smislu je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture to odmah podržalo, a drago mi je da je to podržalo i Ministarstvo znanost, kao da su se za to odlučili Grad Rijeka i Primorsko - goranska županija, jer ono čemu težimo jest da budemo i da imamo 'hub znanja' upravo ovdje. Mislim da to možemo s obzirom na ljude, s obzirom na projekte i s obzirom na razvoj.“, rekao je istaknuvši kako vjeruje da nije slučajno mjesto osnivanja upravo u Rijeci, gradu koji je proteklih godina doživio veliku preobrazbu, u svakom smislu, od gradnje projekata koji mijenjaju kvalitetu i način življenja pa sve do ovakvih projekata usmjerenih prema inovacijama i znanosti, idući u korak s politikama zaštite okoliša.

Nakon uvodnog dijela održane su tematske prezentacije. Prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija, rektorice Sveučilišta koja je predstavila ''Zajednicu znanja i inovacija iz perspektive Sveučilišta u Rijeci'', dok su drugu prezentaciju zajednički održale Teuta Duletić i Ana Odak, izvršne direktorice Lürssen Design Kvarner i Maritime Center of Excellence Kvarner, odnosno 'Gitone Kvarner. Govorile su na temu ''Maritimni i inovacijski ekosustavi: Trokut znanja kao preduvijet razvoja naprednih inovacija i održive budućnosti uz čvrstu sinergiju znanosti i industrije''. Zaključnu prezentaciju održala je dr. sc. Ana Butković, rukovoditeljica Centra za potporu pripremi kompetitivnih znanstvenih projekata Sveučilišta u Rijeci, na temu ''Zajednica znanja i inovacija za područje vodnih, morskih i pomorskih sektora i ekosustava''.

Nakon održanih prezentacija uslijedilo je svečano potpisivanje Pisma potpore Sveučilištu u Rijeci, koje su zajednički potpisali potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

Po završetku svečanog dijela programa potpredsjednik Vlade i ministar Butković u izjavama za medije podsjetio je na nedavno realizirane značajne gospodarske i infrastrukturne projekte u pomorstvu i cestogradnji, poglavito na riječkom području, od porinuća najdužeg broda sa navoza riječkoga 3. maja, do projekta „Zagrebačka obala“, na kojoj se danas razvija kontejnerski terminal, kojim se uz obrazovni i znanstveni značaj riječkog Sveučilišta Rijeka prepoznaje kao pomorski grad i pozicionira kao jedno od glavnih pomorskih i prometnih središta, na ovome dijelu Jadrana.

Istaknimo također da Pomorski ZZI predstavlja najveći Projekt u okviru programa za istraživanje i inovacije, dok su potencijalni učinci uvelike povoljni za sve relevantne dionike, kao jedinstvena priliku za transformaciju hrvatskog znanstveno - inovacijskog sustava. Pozitivni učinci Projekta također će se očitovati u vidu povećanja konkurentnosti i ugleda Republike Hrvatske, u istraživačko - inovacijskom ekosustavu formiranjem dugoročne vizije za inovativnu i konkurentnu politiku, kao i kroz mogućnost pristupa značajnim financijskim sredstvima iz europskih izvora. Naime, tijekom prvih 15 godina provedbe Projekta financiranje je osigurano iz sredstava Europske komisije te javnih i privatnih izvora, nakon čega se očekuje da će Pomorski ZZI dostići razinu financijske samoodrživosti, čime se očekuje uspješno premošćivanje jaza između istraživačkog i poslovnog sektora, kao i privlačenje i zadržavanje visokokvalitetnih i visokoobrazovnih stručnjaka.

Pisane vijesti